ABD'de Suriye politikası tartışması

ABD'de "Suriye politikasının başarısızlının kabul" tartışmasında Beyaz Saray Sözcüsü Carney iddiaları yalanlarken senatörler McCain ve Graham'i eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bir grup senatöre "ABD'nin Suriye politikasının işlemediğini" söylediği şeklindeki, Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham kaynaklı haberlerle ilgili olarak, "Bence bu haberler, senatörler McCain ve Graham'ın Suriye politikamız hakkında ne düşündüklerinin bir yansıması, Bakan Kerry'nin ne düşündüğünün değil" dedi.

Carney, Kerry'nin Münih Güvenlik Konferansı sırasında kapalı kapılar ardında biraraya geldiği bir grup senatöre, "ABD'nin Suriye politikasının işlemediği,  yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğu, ılımlı muhalifleri silahlandırmak gerektiği" gibi sözler sarfettiğine dair iddiaları içeren Amerikan basınındaki bazı haberlerle ilgili soruları yanıtladı. 

Gazetecilerden gelen Suriye politkasına ilişkin sorular üzerine "Atıf yaptığınız haberler bence, senatörler McCain ve Graham'in bizim Suriye politikamız hakkında ne düşündüklerinin bir yansıması gibi görünüyor, Bakan Kerry'nin ne düşündüğünün değil" diyen Carney, Kerry'nin Kongre üyeleriyle Münih'teki toplantısının hiçbir aşamasında muhalefete "öldürücü nitelikte" yardımlar konusunu açmadığını belirtti. 

Carney, "(Kerry) Yönetimin her zaman elinde bulundurduğu bir dizi seçeneği tarif ediyordu, buna uluslararası toplumun yapısı içerisinde daha fazla çalışma sergilenmesi ve Kongre ile bu sürecin önemli parçası olan (Kongre üyelerinin) fikirleri üzerinde temas halinde olması. Dışişleri Bakanlığı'nın belirttiği gibi, bu (iddialar), Kongre üyelerinin neleri duymak istediklerini yansıtmaları ve tartışılan gerçekleri ortaya koymamalarının bir örneği" dedi. 

"Obama'nın Suriye politikası kesinlikle doğru politika"

Bir gazetecinin, "Başkan (Obama), Suriye konusunda şu an izlediğimiz politikanın doğru olduğu düşüncesinde mi?" sorusu üzerine Carney, şunları kaydetti: 

"Kesinlikle. Bu ihtilafa müzakere edilmiş bir siyasi çözüm bulunması için bastırmanın kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz. Bunun bir alternatifi yok. Bildiğiniz gibi Başkan, bu konuda çeşitli zamanlarda konuşmuş, Suriye'de sahaya Amerikan askeri konuşlandırmamamız ve bu ihtilafı müzakere edilmiş bir anlaşmayla çözmek için Cenevre bildirisi temelinde iki tarafa baskı yapan bir politika takip etmemiz gerektiği görüşünü dile getirmişti. Suriye için nihayetinde, müzakere edilmiş bir siyasi çözüm dışında başka bir yol yok". 

Cenevre-2'de Suriye'deki iki tarafın, üç yıldır süren kanlı iç savaşta ilk kez bir odada aynı masada karşılıklı oturmalarıyla "küçük de olsa bir ilerleme" sağlandığına işaret eden Carney, bu sürecin devam etmesinin çok önemli olduğunu belirtti. Carney, "Üç yıldır ilk kez iki taraf Cenevre sürecinin parçası olarak aynı odada oturdu. Bu önemli. Bu hiçbir şekilde ihtilafın çözümü anlamına gelmiyor. Görüşmeler devam ederken hala aşmamız gereken muazzam engeller görmeyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Bu, zorlu ve karmaşık bir süreç olacak. Ama önemli bir gelişme ve umutluyuz. Bu sürecin devam etmesi için bastıracağız" diye konuştu.

Carney bir soru üzerine, "Başkan (Obama), prensip gereği bu gibi konularda masadan seçenekleri kaldırmaz, ama bizim kuvvetli inancımız, bunun siyasi müzakere yoluyla çözülmesi. Bu sürece desteğimiz ve bağlılığımızda sarsılmaz bir noktadayız" dedi.

Carney, "Başkan Obama, ABD'nin uluslararası ortaklarının askeri müdahalesini destekler mi?" sorusunu da, "Başkan bunu güç kullanımı yoluyla çözemeyeceğimize, Suriye halkında korkunç kayıplara yol açan iç savaşın, ihtilafın nihayetinde sadece müzakere edilmiş bir çözüm yoluyla çözülebileceğine inanıyor. Şu an buna odaklanmış durumdayız" şeklinde yanıtladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir