ABD'de ÜFE beklenti üzerinde düştü: Yüzde 2.8

Ekim ayında çekirdek ÜFE ise yüzde 0.4 artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD'de Üretici Fiyatları (ÜFE) Ekim ayında yüzde 2.8 ile beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları Ekim ayında yüzde 2.8 düştü. Piyasada beklentiler yüzde 1.8 düşüş olacağı yönündeydi. Eylül ayında üretici fiyatları yüzde 0.4 azalmıştı.

Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 artış gösterdi. Analistler, geçen ay yüzde 0.4 artan çekirdek ÜFE'nin yine yüzde 0.1 artmasını bekliyordu.

ÜFE, 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. O tarihte ÜFE yüzde 1.6 düşüş göstermişti. Yıllık bazda ise üretici fiyatları yüzde 5.2 artış gösterdi. Bir önceki ay yüzde 8.7 artan yıllık fiyatların yüzde 6.2 artacağı tahmin ediliyordu.  Aynı ayda çekirdek üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 4.4 arttı. Piyasalarda bir önceki ay yüzde 4.0 artan yıllık çekirdek üretici fiyatların yüzde 4.0 artacağı tahmin ediliyordu.

Eylül'de enerji fiyatlarında düşüş oranı yüzde 17.0 olarak gerçekleşti. Aynı ayda yarı mamul fiyatları yüzde 3.9, çekirdek yarı mamul fiyatları yüzde 1.7, hammadde fiyatları yüzde 18.8, çekirdek hammadde fiyatları ise yüzde 17.0 düşüş gösterdi. Aynı ayda gıda fiyatları yüzde 0.2, benzin fiyatları ise yüzde 24.9 azaldı.