ABD'de ÜFE'de son 3 ayın en keskin düşüşü

Üretici fiyatları mart ayında yüzde 1.2 oranında, yıllık bazda ise yüzde 3.5 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - ABD'de üretici fiyatları mart ayında yüzde 1.2 azalarak bu yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Endeks önceki iki ayı yükselişle tamamlamıştı.

Enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan ÜFE'deki kayıplar çekirdek ÜFE'nin değişmemesine neden oldu. Açıklanan verilerin ardından ABD'nin deflasyon sürecine girebileceği yönündeki endişelerin güç kazanması ihtimali ortaya çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Üretici fiyatları endeksi mart ayında mevsimsel olarak düzenlenmiş rakamlarla yüzde 1.2 oranında geriledi. Analistlerin beklentileri ÜFE'nin yüzde 0.2 oranında gerileyeceği yönünde idi.

ÜFE mart ayında yıllık bazda ise yüzde 3.5 oranında geriledi. Bu düşüş ÜFE'nin 1950 yılı Ocak ayından bu yana yaşadığı en keskin düşüş oldu.

Çekirdek ÜFE ise yüzde 0.1 artış beklentilerine karşın aylık bazda değişim göstermedi. Yıllık bazda ise çekirdek ÜFE'de yüzde 3.8 oranında artış yaşandı.

ÜFE verileri mart ayında enerji fiyatlarının yüzde 5.5 oranında gerilediğini işaret etti. Enerji fiyatları Şubat ayında yüzde 1.3 oranında artış göstermişti.

Yolcu araçlarında ÜFE yüzde 0.2 oranında gerilerken kamyon fiyatları yüzde 0.4 oranında düştü. Hammadde fiyatları yüzde 0.3 oranında ve çekirdek hammadde fiyatları yüzde 1.6 oranında düşüş yaşadılar. Ara mallarında üretici fiyatları yüzde 1.5 ve çekirdek ara mallarında ise yüzde 0.3 oranında geriledi.