ABD'de yıllık TÜFE yarım asır sonra düştü

Tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 0.1 oranında geriledi, yıllık TÜFE 0.4 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - ABD'de mart ayında tüketici fiyatları endeksi yarım yüzyıldan bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre mart ayıda Tüketici Fiyatları Endeksi Şubat ayına göre yüzde 0.1 oranında geriledi. Analistlerin beklentileri de TÜFE'de bu oranda bir düşüş yaşanacağı yönünde idi.

Bununla birlikte açıklanan rakamlar henüz ciddi bir deflasyon riskinin oluşmadığına işaret ediyor. Fiyatlarda yaşanan düşüşün odağında enerji ve enerjiye bağlı ürünlerin fiyatlarında yaşanan düşüşler yer aldı.

Çekirdek TÜFE yani gıda ve enerji fiyatları hariç TÜFE ise yüzde 0.2 oranında artış gösterdi. Beklentiler çekirdek TÜFE'nin yüzde 0.1 oranında artacağı yönünde oluşuyordu.

Yuvarlanmamış rakamlarla ise TÜFE yüzde 0.138 geriledi. ve çekirdek TÜFE yüzde 0.171 oranında arttı.

Tüketici fiyatları yıllık bazda ise 1955 yılı Ağustos ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi ve bir önceki yılın yüzde 0.4 oranında altında oluştu. Çekirdek TÜFE ise mart ayında yıllık bazda yüzde 1.8 oranında artış gösterdi. Çekirdek TÜFE mart'tan önceki üç ay boyunca yıllık bazda yüzde 2.2 oranında artmıştı.

Öte yandan Mart ayında enerji fiyatlarında TÜFE aylık bazda yüzde 3 yıllık bazda yüzde 23 oranında düşüş yaşadı. Aylık bazda benzin fiyatları yüzde 4 ve gıda fiyatları yüzde 0.1 oranında geriledi.

TÜFE endeksinin yüzde 40'lık bölümünü oluşturan Konut fiyatları ise Mart ayında yüzde 0.1oranında geriledi. Bu endeks 2008 yılı Temmuz ayından bu yana artış gösteremiyor.