ABD'den Rusya'ya karşı yeni hamle

ABD, NATO'nun acil müdahale gücüne asker ve askeri malzeme verme taahhüdünde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD, NATO'nun Rusya'nın gelecekteki atacağı adımlar için caydırıcı olabilmesi hedefiyle kurulan yeni acil müdahale gücüne özel kuvvetler askerleri, istihbarat ve yüksek teknoloji içeren askeri destek sağlayacağını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Almanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, bu duyuruyu yaparken Rusya'yı da Sovyetler dönemindeki etki alanını yeniden yaratma çabasına girmekle suçladı.

Carter, Berlin'deki konuşmasında, "Rusya ile bırakın sıcak savaşı soğuk savaş bile istemiyoruz. Rusya'yı düşman haline getirmek istemiyoruz. Ancak bu durum da yanlış anlaşılmasın. Elbette müttefiklerimizi, kurallara dayalı uluslararası düzenimizi ve bunun bize sunduğu geleceği savunacağız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri NATO'nun Doğu Avrupa'daki tatbikatlarına hız vermesine ve "Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü" adı verilen yeni bir birim oluşturmasına neden olmuştu.

Carter, ABD'nin NATO'nun acil müdahale gücüne vereceği katkıyı bu hafta içinde Brüksel'e giderek NATO savunma bakanları ile de görüşeceğini söyledi.

Carter, ABD'nin katkısının istihbarat keşif ve gözetleme alanında kullanılabilecek insansız hava araçları ile uçakları içereceğini, özel kuvvetler askerlerinin de birime destek vereceğini belirtti ve, "Bunu yapıyoruz çünkü ABD Avrupa'nın kolektif savunmasına büyük önem veriyor" dedi.

Carter tarafından duyurulan bu yeni katkılar ABD'nin Avrupa'daki mevcut imkanlarından karşılanabileceği gibi, bir savunma yetkilisine göre, ABD'nin Avrupa'daki kuvvetlerinin sayısının artması anlamına da gelebilir.