ABD'den Türkiye'ye destek
Suriye uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hammer, "Türkiye'nin bu yöndeki hareketini destekliyoruz" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mike Hammer, ABD olarak, Türkiye'nin, Suriye uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine yönelik hareketini desteklediklerini söyledi.
Mike Hammer, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde ABD'nin dış politikası ve uluslararası gelişmelere dair soruları yanıtladı.
Türkiye ile Suriye sınırında son zamanlarda yaşanan gelişmeler karşısında Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge veya insani koridor oluşturma yönünde düşüncelerinin olup olmadığına yönelik soru üzerine Hammer, bu konudaki politikalarında bir değişiklik olmadığını ve politikalarının da gayet açık olduğunu söyledi.
"Türkiye'nin sınırında meydana gelen korkunç olayla ilgili olarak, NATO'nun yaptığı gibi ABD olarak Türkiye'nin yanında yer aldıklarını" hatırlatan Hammer, "Türkiye'nin egemenliğinin ihlalini kınadıklarını" anımsattı.
Hammer, "diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile de ileriye dönük atılabilecek en iyi adımlar konusunda istişarelerinin her zaman devam edeceğini" belirterek, "Türkiye'nin Suriye'nin ihlaline makul ve itidalli bir karşılık vermesini takdir ettiklerini" kaydetti.
Hammer, bundan sonra da Türkiye ve Suriye halkının dostlarıyla ileriye yönelik yapılacaklar konusunda çalışmayı sürdüreceklerini dile getirdi.
Destekliyoruz
Suriye uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine yönelik soru üzerine Hammer, Türkiye'nin bu yöndeki hareketini desteklediklerini söyledi.
Suriye rejimine, halkına katliam yapmasını sağlayacak herhangi bir askeri malzeme sevkiyatı konusunda uluslararası kaygıların aşikar olduğunu hatırlatan Hammer, indirilen Suriye uçağı ve içinde bulunanlara dair daha fazla bilgi edinmek için Türk meslektaşlarıyla görüştüklerini kaydetti.
Suriye ile ilgili başka bir soruyu da yanıtlayan Hammer, ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan ayrılması gerektiğine yönelik tutumunu hatırlatarak, Suriye muhalefetine ölümcül olmayan yardımlar ve insani destek sağladıklarını anımsattı. Hammer, amaçlarının Suriye'de Esed sonrası döneme hazırlanmak olduğunu kaydetti.
Türkiye ve Ürdün'ün Suriye'den kaçanlara yönelik olağanüstü çabalar gösterdiğini kaydeden Hammer, Suriye'ye komşu tüm ülkelerle, Suriyeli sığınmacılara kapıların açık tutulmaya devam edilmesi konusunda görüştüklerini dile getirdi. Hammer, Türkiye ile de Suriye konusunda sürekli ve yakın temas halinde olduklarını söyledi.
Hammer, Suriye konusunda Rusya'nın tutumuna yönelik soru üzerine, "Rusya'nın, Esed'e baskı yapmaya yardım edeceğini düşündüğümüz BM tasarılarını veto etmesinden, engellemesinden hayal kırıklığı duyduğumuzu açıkça biliyor" diyerek, ABD olarak Suriye konusunda hemfikir oldukları ülkelerle çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Hammer, bölge ülkeleriyle, İran gibi ülkelerden Suriye'ye yönelik silah akışını engelleme konusunda çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti.