ABD'ye 560 milyar $'lık makyaj

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KRÜÇÜK / DIŞ HABERLER

 

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdi ancak ABD'liler için asıl iyi haber bu değil. Amerikan halkı daha önce sanılandan yılda 1.783 dolar daha fazla üretti. Kötü haberse bunu ceplerine koyamamaları çünkü bu fark sadece kağıt üzerinde. Neden mi? ABD Ekonomik Analizler Bürosu (Bureau of Economic Analysis-BEA) ülkenin 84 yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) hesaplama sisteminde revizyona gitti ve ülke ekonomisinin büyüklüğünün 559.8 milyar dolar daha fazla olduğunu hesapladı.

ABD, son yıllardaki en kapsamlı metot değişimlerinde birini gerçekleştirdi. Sonuç olarak dünyanın en büyük ekonomisi daha da büyümekle kalmadı, 2008-2009 dönemindeki Büyük Resesyon'un sanıldığı kadar derin olmadığını da ortaya koydu. 1929'dan bu yana kullanılan tekniklerin ve metotların değiştirilmesi kapsamında ABD'nin, daha önce GSYH hesaplamasına dahil etmediği bazı kalemler dün itibariyle hesaplamalara dahil edilmeye başladı. Burada en önemli kalem araştırma ve geliştirme harcamaları. BAE'den yapılan revizyon açıklamasında sanat ve eğlence alanlarında yaratılanlar ve araştırma-geliştirme çalışmaları gibi değerlerin de artık ABD'nin GSYH hesaplamalarına dahil edileceğini belirtildi. Bu haliyle revizyon ABD'nin GSYH'sini yüzde 3.6 civarında. Yukarı yönlü yüzde 3 oranındaki etki GSYH'de olacak, ekonomik büyüme hızında değil.

BAE'nin revizyonunda kitaptan filme, yeni biyo teknoloji ilaçlarından yeni akıllı telefonlara kadar, yaratıcılık ve araştırma ürünlerini de artık milli gelire dâhil edecek. Hesaplama metodolojisindeki değişimle birlikte Dünya Bankası verilerine göre geçen yıl yaklaşık 15.6 trilyon dolar olan ABD'nin GSYH'si yüzde 3.6 oranında artırıldığı takdirde, geçen yılın toplam GSYH'sine yaklaşık 560 milyar dolar dolar eklenecek. ABD'nin geçen yılki GSYH'nin yüzde 3.6'sı, 2012 yılı rakamlarıyla İran'ın 549, İsveç'in 526, Norveç'in 501, Polonya'nın 488 ve Belçika'nın 484 milyar dolarlık ekonomisinden bile büyük.

İngiltere takip edebilir

ABD'nin veri hesaplamalarına ilişkin revizyonları her beş yılda bir yapılıyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin ardından benzer adımların önümüzdeki yıl İngiltere tarafından da takip edilebileceği belirtiliyor.