”ABD'ye Kırgız halkı değil, askeri üs lazımdı”

Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Atambayev, Bişkek'te 9 yıldır askeri üssü bulunan ABD'yi eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK- Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, Bişkek'te 2001 yılından bu yana askeri hava üssü bulunduran ABD'ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Rusya'daki temaslarının ardından Bişkek'te basın toplantısı düzenleyen Atambayev, ülkedeki Amerikan üssüyle ilgili konunun uygar ve dikkatli bir şekilde çözüleceğini bildirdi.

Atambayev, ABD Büyükelçisinin, Bişkek'teki üslerini korumak için hak ve özgürlükler ile basın özgürlüğünün çiğnenmesine göz yuman tutumu üzerine daha önce kendisi tarafından uyarıldığını hatırlatarak, "ABD'ye Kırgızistan halkı değil, üs lazımdı" diye konuştu.

Afganistan'da istikrarın ve barışın sağlanmasına geçici hükümetin de önem vererek yaklaşacağını vurgulayan Atambayev, medeni bir ülke olduklarını ve bütün uluslararası yükümlülüklerin yerine getirileceğini söyledi.

Kırgızistan'da ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Bişkek'te açılan üs, Bakiyev iktidarı döneminde Rusya'nın maddi yardımı karşılığında kapatma kararı alınmıştı. Rusya'dan mali yardım alan Bakiyev iktidarı, Amerikalılarla da üs kirasını üç kat artıran yeni bir anlaşma imzalamıştı.

Bunun üzerine Rus yönetiminin tepkisini çeken Bakiyev dönemi hükümet başkanı, Moskova ziyareti sırasında Moskova yönetimi tarafından kabul edilmemiş ve Kırgızistan'a verilen mali yardımların ticari bankalardan geri alınması talebi basında öne çıkmıştı.

"Bakiyev'in tutuklanmasına ilişkin siyasi karar var"

Kırgızistan'daki son olayların ardından iktidarı ele geçiren geçici hükümetin Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Baytemir İbrayev, geçici hükümetin Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in tutuklanmasıyla ilgili siyasi kararı bulunduğunu bildirdi.

İbrayev, yaptığı açıklamada, geçici hükümetin Bakiyev'i tutuklama konusunda siyasi kararı bulunmasının, Bakiyev'e anayasada öngörülen imtiyaz ve dokunulmazlıkların uygulanmayacağı anlamına geldiğini ifade ederek, "Ne zaman bu karar yayımlanır ve bununla ilgili talimat verilirse, buna göre tedbirler alırız" diye konuştu.

İbrayev, ayrıca Bakiyev'in yakınları Caniş Bakiyev, Marat Bakiyev, Bakitbek Kaliyev ve Murat Sutalinov hakkında adam öldürme suçundan dolayı suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatarak, Devlet Koruma Servisi Başkan Yardımcısı Daniyar Dunganov'un yakalandığını ve şu anda ifadesinin alınmakta olduğunu da kaydetti.

"Bakiyev'in yakalanmasında yeni kurbanlar olmayacak"

Kırgızistan'da geçici Başbakan Roza Otunbayeva, yeni hükümetin, "Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in durumunun çözüme kavuşturulması sırasında yeni kurbanlar olmasına müsaade etmeyeceğini" bildirdi.

AB'nin Orta Asya Özel Temsilcisi Pierre Morel ile bugün yaptığı görüşme sonuçlarıyla ilgili konuşan Otunbayeva, yeni hükümetin Bakiyev'in durumunun çözümüyle ilgili olarak kan dökülmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

Otunbayeva, bu durumun çözülmesi konusunda güç kullanma olasılığının bulunmadığını belirterek, durumun çok hassas olduğunu ve güvenlik güçlerinin en kısa zamanda tedbir almaması halinde halkın güneye giderek Bakiyev'in karşısına çıkmaya hazır olduğunu da vurguladı.

Bakiyev'in taraftarlarını birleştirmeye yönelik çabalarının başarısız olacağına inandığını kaydeden Otunbayeva, ülkenin güneyinde uluslararası arenada tanınan 3-4 şahsın olduğunu ve tüm olup bitenlerden sonra bunlardan ikisinin oradan uzaklaştığını da belirtti.

Bakiyev:"Hadi beni öldürmeye çalışsınlar"

Atambayev devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyen ve Calalabad kentindeki Teyyit köyünde babaevine sığınan Kurmanbek Bakiyev'in tutuklanması için çalışmalarda bulunduklarını belitti.

Teyyit köyünün çok sayıda silahlı kişiler tarafından korunduğunu, Bakiyev'in binlerce köylünün arkasına sığındığını bildiklerini belirten Atambayev, "Artık kan dökülmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Bu konunun kansız son erdirilmesi için çaba sarf edileceğini ifade eden Atambayev, Bakiyev'in ne ülkesinde ne de yurt dışında destek bulamadığını söyleyerek, "Bakiyev'i hiçbir ülke kabul etmiyor" dedi.

Atambayev, bir gazetecinin Bakiyev'in tutuklanmasına yönelik operasyonun ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, "Size belki harekat planını da vereyim" diye cevap verdi.

Atambayev, Kurmanbek Bakiyev'in iki oğlu ile kardeşleri hakkında dava açıldığını da anımsattı. Atambayev, Bakiyev ile görüşmeyeceklerini de yineledi.

Olayların ardından iktidarı muhalefete kaptırarak başkent Bişkek'ten kaçmak durumunda kalan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ise, tutuklanmasına ya da öldürülmesine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulması halinde kan döküleceği uyarısında bulundu.

Gizlendiği Teyyit köyünde yandaşlarına seslenen Bakiyev, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hadi beni yakalamaya çalışsınlar, hadi öldürmeye çalışsınlar. İnanıyorum ki bu tür bir girişim hiç kimsenin makul gösteremeyeceği kadar çok kan dökülmesine neden olur" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir