ABD'de 'cesetler' ticari pazara dönüştü!

ABD’de yoksul vatandaşlar, cenaze masraflarını ödeyemedikleri yakınlarının vücutlarını tören masrafları karşılığında satışa çıkarıyor. Bu işin yaygınlaşmasıyla vücut tüccarları ve cenaze evleri iyi paralar kazanmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ölüsü bile para ediyor' lafı ABD'de giderek gelişen bir piyasayı özetlemek için en uygun ifade herhalde. Her yıl binlerce Amerikalı bilime katkıda bulunmak için vücutlarını bağışlamaya başladı. Bir taraftan da yoksullar cenaze masrafl arını ödeyemedikleri yakınlarının vücutlarını masrafl arı karşılığında satışa çıkarıyor. Bu da ABD'de ciddi bir ceset piyasası oluşmasına neden oldu.

Reuters'ın haberine göre ülkede kadavra ticareti yapan birçok şirket ortaya çıktı. Organ ve doku bankalarından farklı olarak bu şirketler, genellikle yoksul kesimden gelen vücutları ağırlıklı olarak eğitim ve tıbbi sebeplerle kullanılmak üzere satıyorlar. 2011-2015 yılları arasında New York, Virginia, Oklahoma ve Florida eyaletinde alandaki özel şirketlere 50 bin vücut bağışı yapıldı ve şirketler 182 binden fazla organ satışı yaptı. Yalnız Southern Nevada şirketi bu işten üç yılda 12.5 milyon dolar kazandı.

5 yılda 13.8 milyon dolar kazandılar

Vücut tüccarları ve cenaze evleri arasında yapılan ortaklıkların da iyi bir kaçanç getirdiği belirtiliyor.

2009'da Oklahoma'da cenaze evi sahipleri Darin Corbett ve Hal Ezzell'in, Phonix merkezli vücut ticareti yapan bir şirketin eski sahipleriyle yüzde 50 ortaklık için 650 bin dolarlık bir yatırım yaparken, söz konusu yeni şirketin 5 yılda bağışlanan 2.100 vücuttan 13.8 milyon dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

'Ceset' piyasasında vücudun her bir bölümü farklı bir fiyat etiketiyle satışa çıkıyor. Bir kadavranın başı 500 dolar ederken, gövde için en az 2000 dolar fiyat biçiliyor. Bacaklar 1.300, ayaklar 200 dolardan alıcı buluyor.

İşlemler yasal bir şekilde işliyor. Çünkü ülkede organ ticareti yasak olmasına karşın, araştırmalar ve eğitim faaliyetleri için bağışlanan bedenlerin satışını yasaklayan bir düzenleme bulunmuyor. Önce bağışçılar ya da ölünün ailesiyle cenaze töreni yapılacağına dair bir anlaşma yapılıyor. Sonra bağışçının hiçbir bulaşıcı hastalığı olmadığını gösteren testler yapılıyor. Ticareti yapan şirket, vücudu bütün olarak ya da genellikle altı parçaya ayrılmış biçimde tutuyor. Kendisine bir eğitim kurum ya da tıbbi cihaz firması gibi şirketten sipariş geldiğinde, örneğin bir seminer için 21 dirsek gibi, gerekli parçaları bir kâr karşılığında müşterilerine satıyor.