ABD'de tarım dışı verimlilik ilk çeyrekte beklenenden az geriledi

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği, 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 ile beklenenden az geriledi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği, 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 ile beklenenden az geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, ocak-mart dönemine ilişkin tarım dışı iş gücü verimliliği ve birim emek maliyeti nihai verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 düştü. Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 2,7 azalması yönündeydi.

Üst üste 5 çeyrek düştü

Tarım dışı iş gücü verimliliği, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 1,6 artış kaydetmişti.

Üretim, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 ve çalışma saati yüzde 2,6 arttı.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, ocak-mart döneminde yıllık bazda ise yüzde 0,8 azaldı. Yıllık bazda üst üste 5 çeyrektir düşen verimlilik, serinin başladığı 1948'in ilk çeyreğinden bu yana en uzun daralma dönemine işaret etti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti de ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,2'lik artış gösterdi. Birim emek maliyetinin bu dönemde yüzde 6,3 artması bekleniyordu.

Birim emek maliyeti, geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 3,2 yükselmişti.