ABD'de Tillerson rahatsız

ABD'de net olmayan politikalar nedeniyle Dışişleri Bakanı Tillerson ve ulusal güvenlik danışmanı McMaster'ın rahatsızlıkları yüksek sesle dile getiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın önde gelen dış politika danışmanları arasında hoşnutsuzluk artıyor.

Yetkililer, dış politikada geleneksel "ABD önderliğini" savunanlar ile "önce Amerika" yaklaşımını benimseyenler arasındaki çekişmelerin, hükümetteki dış politika ve istihbarat profesyonellerini rahatsız ettiğini söylüyor.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un dostlarıyla yaptığı sohbetlerde, "görevde bir yılı doldurursa kendisini talihli sayacağını" söylediği konuşuluyor.

Konuya yakın bir kaynak, "Tillerson kendi bakanlığında özerkliğe, bağımsızlığa ve denetime sahip olamamaktan ve görevini alışıldığı gibi yapamamaktan dolayı çok rahatsız olduğunu söyledi" dedi.

Dışişleri Bakanı olmadan önce Exxon Mobil Corp'un CEO'su olan Tillerson, yeni göreviyle eskisini karşılaştırması istendiğinde geçen ay şöyle konuşmuştu:

"(Exxon Mobil'de) son kararı veren bendim. Bu her zaman işleri kolaylaştırır, ne bekleyebileceğimi bilirdim ve çok eskiye dayanan disiplinli karar verme süreçlerimiz vardı. ABD hükümetinde ise böyle nitelikler yok."

Öte yandan Tillerson'un görevden ayrılacağı yolundaki söylentiyi kesin bir dille reddeden sözcüsü R.C. Hammond ise, "Dünyanın Amerikan liderliğine çok acil ihtiyacı var. Bakan da dikkatini buraya veriyor" ifadelerini kullandı.

Yarım saat arayla iki farklı Katar açıklaması

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın geçen ay Katar'ı terörizmi finanse etmekle suçlayarak uyguladıkları boykot üzerine Tillerson bu ülkelerden ablukayı gevşetmelerini istemiş ve krizi sona erdirme yükümlüğünü her iki tarafa da paylaştırmıştı.

Tillerson'un bu açıklamasından yarım saat sonra ise Trump, Katar'ı önde gelen bir terör destekçisi olmakla suçlayarak, Katar'a uygulanan ambargoyu diğer Arap liderlerle birlikte hazırladıklarını ima eden ifadeler kullanmıştı.

Sözcü Hammond bu gelişmelerin ardından "Hükümet olarak akıl karıştıran sinyaller verdik, ama daha sonra durumu açıklığa kavuşturabildik" demişti.

Ulusal güvenlik danışmanı 'kırgın'

Bu arada iki istihbarat görevlisi de ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster'ın Beyaz Saray'da önemli dış politika konularındaki örgütsüzlük ve disiplinsizlikten şikayetçi olduğunu söylediler.

Kıdemli ulusal güvenlik yetkilileri, McMaster'in, yardımcısı Rusya direktörü Fiona Hill'in de katıldığı bir tutumla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı sert tavır alınması yönündeki tavsiyesinin dikkate alınmamasından dolayı kırgın olduğunu söylüyorlar.

Emekli bir korgeneral olan McMaster'ın Afganistan'da Taliban'la mücadele için daha çok asker gönderilmesi konusunun bitmek bilmeyen tartışmalarla uzamasından da rahatsız olduğu söyleniyor.