ABD’nin kaya petrolü üretmesi sorun değil

Suudi Arabistan, ABD'nin kaya petrolü üretiminden memnunluk duyarız, OPEC üretimini düşürmeye gerek olmadığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBAİ - Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ABD'nin hızla artan ve OPEC'in pazar payını azaltan kaya petrolü üretiminden rahatsız olmadıklarını ve fiyatları desteklemek için üretimi düşürmeyi düşünmediklerini açıkladı.

Petrol Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Salman bin Abdülaziz bugün Dubai'de bir konferansta yaptığı konuşmada, "Uzun vadede dünya ekonomisi her türlü enerji kaynağından gelecek her türlü katkıya ihtiyaç duyacaktır.  Suudi Arabistan Krallığı ihtiyaç duyulduğu için, her türlü yeni enerji arz kaynağını memnunlukla karşılar" dedi.

"Dünya ekonomisinin tartışmasız bir büyüme modeline girmesini gerçekleştirmeliyiz. Eğer bu yapılabilirse bence dünyadaki ekonomik büyüme, her türlü kaynaktan 

kaya petrolü, kaya gazı ve yenilenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere

gelecek artışı kullanabilecek boyutta olabilir.Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), ürettiği ham petrole olan talebin, gelecek beş yıl içinde düşeceğini tahmin ediyor. OPEC'in Küresel Petrol Görünümü raporuna göre bunun nedeni 12 üyeli OPEC dışında üretilen petrolde olduğu gibi, kayadan ve diğer kaynaklardan üretilen enerjide de bir patlama yaşanması.

Prens Abdülaziz,  ülkesinin Petrol Bakanı Ali el Naimi'nin daha önce ifade ettiği görüşü yineleyerek,  küresel talebin ABD kaya petrolünü de, Suudi petrolünü de tüketecek düzeyde olduğunu belirtti.

"Piyasa çok istikrarlı, bol arz var. Gelecekte piyasanın  güçlü arzla destekleneceği belli oluyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir