Abenomi tehlikede

İşçilerin hızlanan enflasyona ayak uydurmaya çalıştığı Japonya'da Abe'nin başı, stratejisinin geldiği kavşaktaki tehlike ile başı dertte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO- Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomiyi canlandırma çabalarıyla Japonya'nın hisse ve kârları tırmanıyor. Ülkede mağazalardaki fiyatlar bile yükselerek, 20 yıllık deflasyonun ardından önemli bir adıma işaret ediyor. 

Ancak sıradan bir işçi bu büyük tablodaki ilerlemeleri hissetmiyor. Abe'nin politikaları, şimdilik şirketler ve yatırımcılar uğruna işçileri riske atıyor.

Abe, ekonomik stratejisinin tam olarak işlemesi için, kârların bu yıl 1.86 trilyon yen ile rekor kıracağı tahmin edilen Toyota gibi şirketlerin bu kazançları ücret artışı olarak yansıtması gerektiğini söylüyor. Birçok çalışan, Kasım'a kadar devam eden 11 aylık dönemde henüz bir ilerleme görmüş değil. Japon işçilerinin ortalama ücreti önceki 15 yılda yüzde 15 düşmesinin ardından geçtiğimiz yıl yalnızca yüzde 0.2 arttı. Abenomi'den yararlanmaya çalışan sendikalar, önümüzdeki ay müzakerelere başlayacak.

Müzakerelerin Abenomi için önemli bir sınav olduğunu söyleyen Tokyo'daki Fujitsu Research Institute'ün ekonomistlerinden Martin Schulz, "İnsanların ceplerine para girmeden büyümeyi nasıl artırabilirsin ki?" diye sordu. 

Abe açık bir şekilde kurumlarla varlıklarını paylaşmaları için lobicilik yapıyor ve ekonomik toparlanmanın korunması için daha yüksek tüketici harcamalarının gerekli olduğunu söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir