”Acil kurtarma paketinden memnunum”

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi kamu ve özel sektör borçlarını satın alacak. Fed Avrupa piyasalarında oluşan sıkışıklığı hafifletmek için kredi hattını açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON- Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, euro Bölgesi'nde zorda kalan ekonomilere destek sağlamayı amaçlayan acil kurtarma paketinden memnun olduğunu bildirdi.

Strauss-Kahn yaptığı açıklamada, "IMF, mevcut sorunların çözümünde uluslararası toplumun çıkarına olacak biçimde kendi üzerine düşeni yapacak. Finansal desteğimizin, son zamanlarda Avrupa'daki düzenlemelerimize uygun biçimde kapsamlı olmasını bekliyoruz" dedi.

G-20 maliye bakanları da AB'nin euro Bölgesi'nin istikrarını sağlayacak önlemlerinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Japonya Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "G-20 küresel piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve küresel finansal istikrarın sürmesi için birlikte çalışmaya devam etme taahhüdüne bağlı kalacak" denildi.

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde da Avrupa'nın, Yunanistan borç krizinin yayılmasını önlemek amacıyla acil yardım paketi üzerinde anlaşarak, euroyu savunmaya hazır olduğu yönünde piyasalara güçlü sinyal gönderdiğini söyledi.

Lagarde, Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, "Bu, Avrupalıların kendini savunacağı ve euroyu savunmak için mücadele edeceği yönünde piyasalara verdiği son derece güçlü bir sinyal" dedi. Lagarde, acil yardım paketi mekanizmasının çalışacağından emin olduğunu da belirtti.

ECB, kamu ve özel sektör borçlarını satın alacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi kamu ve özel sektör borçlarını satın alacak.

AMB'den yapılan açıklamada, satın almaların kapsamının henüz belirlenmediği, ancak bunun likidite çekme operasyonlarını dengeleyeceği ve böylece bankanın para politikasının etkilenmeyeceği belirtildi.

ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, geçen hafta, banka politika yapıcılarının, devlet tahvilleri satın almayı tartışmadığını kaydetmişti.

Banka, ayrıca uzun dönem yeniden finansmanını da açıklayarak, ABD Merkez Bankası (Fed) ile swap hatlarının yeniden aktif olacağını belirtti.

Avrupa yasaları, Avrupa Merkez Bankasına - ABD ile İngiltere Merkez Bankalarının finans krizinde yaptığı gibi - doğrudan borçları satın almasına izin vermiyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası, bu borçları diğer bankalar aracılığıyla alabilecek.

FED swap hatlarını yeniden açtı

Öte yandan, Fed Avrupa piyasalarında oluşan sıkışıklığı hafifletmek için kredi hattını açtı.

Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Merkez bankaları bu hatta dahil olacak.

Fed, Japonya Merkez Bankası'nın da daha sonra benzer bir programı düşündüğünü açıkladı.

Fed, bu kararın, Avrupa'da finans piyasalarının yeniden baskı altında kalmasına cevap olarak alındığını, ayrıca sorunun diğer piyasalara ve finans merkezlerine yayılmasının da engellenmesine çalışıldığını kaydetti.

"Biz, Almanya'daki insanların parasını koruyoruz"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliğine (AB) destek paketinin amacının euroyu güçlendirmek ve korumak olduğunu söyledi.

Merkel, AB ülkeleri tarafından oluşturulan yüzlerce milyar dolarlık fonun euroyu korumak ve güçlendirmek amacıyla oluşturulduğunu belirtti ancak, AB'nin mali disiplini güçlendirerek, problemin kökenini çözmesi gerektiğini bildirdi.

Hükümetin yarın özel bir toplantıda euro Bölgesi için oluşturulan destek paketini görüşeceğini kaydeden Merkel, paketin daha sonra parlamentoya gönderileceğini ifade etti.

Merkel, paketin gerekli olduğunu vurgulayarak,  dedi.

Obama-Merkel- Sarkozy görüşmesi

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Avrupa'daki ekonominin durumunu görüştü.

Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, Obama ve Merkel'in, piyasalarda güveni sağlamada Avrupa Birliği ülkelerinin "kararlı adımlar" atmasının önemini ele aldıklarını söyledi.  

Sarkozy'nin bürosundan yapılan açıklamada da, Obama ve Sarkozy'nin, "piyasalardaki durumu ve gerekli önlemleri değerlendirdiği ve piyasaları etkileyen karışıklığa güçlü yanıt için kapsamlı bir anlaşmaya ihtiyaç olduğuna işaret ettikleri" ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir