”Açlığı önlemek için 120 milyar dolar yatırım gerek”

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, 2019 yılına kadar gıda fiyatlarının yüzde 15 ile yüzde 40 oranında artmasının beklendiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANILA- Asya Kalkınma Bankası, dünyadaki açların üçte ikisinin yaşadığı Asya ve Pasifik Bölgesinin, açlığı ve gıda fiyatlarındaki ani yükselişleri kontrol edebilmek için tarıma yaptığı yatırımı gelecek 40 yıl içinde yılda 120 milyar dolara çıkarması gerektiğini bildirdi.

Asya Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler, bölgedeki tarım yatırımının şu an 80 milyar dolar olduğunu, 2050 yılına kadar bunun yüzde 50 artırılarak 120 milyar dolara çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, yaptığı açıklamada, Asya ekonomilerinin küresel ekonomik krizden güçlü biçimde çıktığını, gıda fiyatlarının istikrara kavuştuğunu, ancak hala gıda fiyatlarının 2003 yılı seviyesinin yüzde 85 üzerinde olduğunu söyledi.

Kuroda, 2019 yılına kadar gıda fiyatlarının yüzde 15 ile yüzde 40 oranında artmasının beklendiğini ifade etti.

Haruhiko Kuroda, verimliliği artırmaya ve tarımsal araştırmaya odaklanan bölge için gıda güvenlik planına bankanın yılda 2 milyar dolar vermeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jacques Diouf, 2009 yılında dünyada 1 milyar aç insan olduğunu, sadece Asya-Pasifik'de yetersiz beslenenlerin sayısının bir önceki yıla göre 60 milyon artarak 2009'da 642 milyon olduğunu bildirdi.

FAO, dünya gıda üretiminin 2050'ye kadar yüzde 70 artması gerektiğini ifade ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir