ADB 2012 büyüme tahminini düşürdü

Asya Kalkınma Bankası geçen yıl yüzde 7,2 büyüyen bölge ekonomisinin bu yıl için yüzde 6,9'a indirdi. ADB, büyüme oranlarının birçok bölge ülkesinde artan iç talebin etkisiyle güçlü kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HONG KONG - Asya Kalkınma Bankası (ADB), küresel talepteki düşüş nedeniyle gelişen Asya ekonomileri için 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 6,9'a çekti.
 
ADB yayımladığı yıllık değerlendirme raporunda, Asya ülkelerinin hızlı ekonomik büyümesinin politik istikrara zarar verebileceği, çünkü zenginler ve yoksullar arasındaki farkın giderek açıldığı uyarısında bulundu.
 
Geçen yıl yüzde 7,2 büyüyen bölge ekonomisinin bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 6,9'a indiren ADB, büyüme oranlarının birçok bölge ülkesinde artan iç talebin etkisiyle güçlü kalmayı sürdüreceğini vurguladı.
 
ADB raporunda, bölge ekonomilerinin gelecek yıl ise yüzde 7,3 büyüyeceği tahmininde bulundu.
Asya Kalkınma Bankası, geçen yıl yüzde 9,2 büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de büyümenin bu yıl yavaşlamasının öngörüldüğüne dikkati çekerek, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYH) bu yıl yüzde 8,5, gelecek yıl ise yüzde 8,7 artış beklendiğini ifade etti.
 
Asya'nın en önemli ihracat pazarları ABD, Japonya ve Avrupa'da düşük ekonomik büyümenin bir kaç yıl daha devam edeceği öngörülen raporda, geçen yıl deprem ve tsunami felaketinin yaşandığı Japonya'da ekonomik toparlanmanın umut vadedici olmadığına işaret edildi.
 
Raporda, bölge ekonomileri için en büyük riskin Euro Bölgesi'nde süregelen borç krizinin kötüleşmesi olduğuna dikkat çekilerek, Euro Bölgesi'ndeki belirsizliğin devam etmesi ve küresel ticaretteki ani düşüşün ekonomik görünüm için en büyük tehlike olduğuna vurgu yapıldı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir
ADB