Af Örgütü Assange'a garanti istedi

Uluslararası Af Örgütü, İsveç'e, Assange'a garanti vermesi çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Af Örgütü, İsveç'e, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a, ABD'ye iade edilmeyeceğine dair güvence vermesi çağrısında bulundu. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Edvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino arasında Assange'ın durumu ile ilgili devam eden görüşmelerdeki tıkanmanın artık aşılması gerektiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Araştırma Direktörü Nicola Duckworth, "Eğer İsveçli yetkililer, Assange'in Ekvador'un Londra'daki Büyükelçiliği'nden ayrılıp İsveç'e gitmeyi kabul etmesi durumunda kendisini ABD'ye giden bir uçakta bulmayacağına dair bir açıklama yaparsa, hem görüşmelerdeki tıkanıklık aşılacak hem de Assange'a tecavüz suçlaması yönelten kadınların açtığı dava sonuçlandırılabilecek" dedi.

Duckworth, "Tüm devletlerin, cinsel şiddet iddiaları hakkında ne kadar ciddi olduklarını göstermeleri, aynı zamanda hem şikayette bulunan kadınların hem de suçlamanın yöneltildiği erkeklerin haklarına saygı duymaları büyük önem taşıyor" dedi.

Assange'ın mevcut koşullar altında zorla ABD'ye gönderilmesinin ciddi insan hakları ihlallerine yol açabileceği uyarısında bulunan örgüt, Assange'ın ifade özgürlüğünü yitirebileceğine, hatta işkence ile diğer insanlık dışı ve onur kırıcı davranışlara maruz kalabileceğine işaret etti.

2010 yılında iki kadın, Assange'ı, konferans vermek için bulunduğu Stockholm'da kendilerine tecavüz etmekle suçlamıştı. Kadınların rızasıyla ilişkiye girdiğini belirten Assange ise suçlamaların siyasi olduğunu ileri sürmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir