”Afganistan'daki sonuçların açıklanması aylar alabilir”

ABD Dışişleri Bakanlığı, 20 Ağustosta düzenlenen seçimlerdeki suçlamalar ve yolsuzluk iddialarının aydınlatılmasının aylar alabilireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'da 20 Ağustosta düzenlenen seçimin sonuçlarının açıklanmasının aylar alabileceğini açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Ian Kelly, "bu seçimlerin Afganlar ve uluslararası toplum tarafından meşru kabul edilmesi çok önemli. Bütün suçlamaları ve yolsuzluk iddialarını aydınlatmak günler ya da haftalar değil aylar alabilir" dedi.

Sonuçların Eylülde açıklanabileceğini belirten Kelly, bununla birlikte esas unsurun, Afgan yetkililerin, bu ciddi suçlamalar karşısında gerçeğin ne olduğunu ortaya çıkarmak için gerekeni yaptığından emin olmak olduğunu kaydetti.

Kelly, "ABD'nin dileği, seçimin Afganların iradesini yansıtmasıdır" dedi ve ABD'nin halkın desteğini almış biriyle çalışmayı umduğunu belirtti.

Seçim sürecinin iyi olduğunu ve sona ermesi için bir şans tanınması gerektiğini de ifade eden Kelly, "İşte bu yüzden biraz sabır göstermemiz gerek" diye konuştu.

Afgan yetkilileri, milyonlarca Afgan'ın özgür iradelerini ortaya kıyabileceği bir seçim düzenlediklerinden dolayı kutlayan Kelly, yolsuzluk ve hile iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, "Afganistan'ın, savaş ve iletişim ağı eksikliği yüzünden seçim düzenlemek için en zor ortamlardan biri olduğunu" yanıtını verdi.