AGİT 16. Bakanlar Konseyi başladı

Toplantıda, Yukarı Karabağ, Transdinyester, Güney Osetya, Abhazya gibi konuların ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HELSİNKİ - Finlandiya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı başladı.

Helsinki Fuar alanında yapılan toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında bir heyet temsil ediyor. Toplantı, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve Dışişleri Bakanı Alexander Stubb'ın konuşmalarıyla başladı ve iki gün sürecek. Toplantıya, AGİT üyesi 56 ülkeden bakan ve müsteşar düzeyinde temsilciler katılıyor. Toplantıda, Yukarı Karabağ, Transdinyester, Güney Osetya, Abhazya gibi konuların ele alınması bekleniyor. Toplantıda, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan gibi ülkeler dışişleri bakanı düzeyinde temsil ediliyor.

AGİT toplantısı kapsamında ayrıca, Türkiye'nin önerisi olan Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun (KİİP) ilk 5'li toplantısının teknisyenler seviyesinde yapılması ve KİİP'in amaçları, ilkeleri, prensipleri ve mekanizmaları konusunda teknik seviyede istişarelerin yapılması öngörülüyor. Terörizmle mücadele, çevre, ayrımcılıkla mücadele, Medeniyetler İttifakı gibi konular da AGİT Bakanlar Konseyi toplantısının gündeminde yer alıyor.

Toplantı çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Babacan'ın ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının AGİT Minsk grubu eşbaşkanları olan Rus, Fransız ve Amerikalı yetkililerle yapacağı toplantının ardından, Babacan'ın her iki bakanla da ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. AGİT Minsk grubu, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl çözümünü amaçlayan müzakerelerde arabuluculuk üstleniyor. AGİT dönem başkanlığını, Finlandiya'nın ardından 2009 yılında Yunanistan üstlenecek.