Ahmedinejad uranyum üretme talimatı verdi

Ahmedinejad, atom enerjisi kurumu başkanı Salihi'den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin atom enerjisi kurumuna, Tahran'daki nükleer araştırma reaktörü için zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi üzerinde çalışmaya başlanması talimatı verdiğini söyledi.

Devlet televizyonunda konuşan Ahmedinejad, atom enerjisi kurumu başkanı Ali Ekber Salihi'den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istediğini belirtti.

İran'ın, uranyumu lazer teknolojisi kullanarak zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu kaydeden, ancak bu konuda detaylı bilgi vermeyen Ahmedinejad, karşılıklı görüşmeler için "kapıların hala açık" olduğunu da söyledi.

Ahmedinejad, "Uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirebilecek kapasitede olmamıza rağmen Batı ülkelerine değişim yapmayı önerdik. Anlaşma için onlara 2-3 ay süre verdik. Yeni bir oyun başlatmaları üzerine Doktor Salihi'den santrifüj kullanarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istedim" diye konuştu. Ahmedinejad, çalışmaların ne zaman başlayacağını ise belirtmedi.

İranlı yetkililer, daha önce pek çok kez, zenginleştirilmiş uranyumu yurt dışından almalarını sağlayacak bir anlaşma yapılmazsa uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek kapasiteye sahip olduklarını söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, ISNA haber ajansına verdiği demeçte, "İran'ın nükleer yakıt değişimi konusundaki duruşu değişmemiştir. İran, bu değişimi yapmaya hala hazırdır ve karşı taraf hazırsa anlaşmanın detaylarını müzakere edebiliriz" dedi. 

Almanya'da dün yapılan 46. Münih Güvenlik Konferansında İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki olası bir anlaşmadan bahsetmişti ancak ABD ve Almanya, İran'ın nükleer programından taviz vereceğine dair bir işaret göremediklerini söylemişti.

Uluslararası toplum, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına, atom bombası üretebileceği endişesiyle sıcak bakmıyor. İran ise çalışmalarının barışçıl niyetlerle yürütüldüğünü söylüyor.

İşlem Natanz'da yapılacak

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirilmesine başlanması talimatının ardından açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, "Uranyumun yüzde 20 zenginleştirilmesi işlemi Natanz'da yapılacak. Fordo uranyum tesisleri için daha iki yıla ihtiyaç var" dedi.

Natanz uranyum tesislerinde birtakım ön hazırlıklara gerek olduğunu kaydeden Salihi, Batılı ülkelerle müzakerelerden sonuç alınamaması ve Cumhurbaşkanının kesin emri vermesiyle zenginleştirme işlemine başlanacağını söyledi.

"İran, uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek kapasiteye sahip" diyen Salihi, "Batılı ülkelerin, yine bizzat kendilerinin neden olduğu çıkmazdan kurtulmaları için uranyum takasını önerdiklerini" bildirdi.

Salihi, zenginleştirme hazırlıklarına başlayacak olmalarına rağmen, Batılı bazı ülkelerin önerilerini de değerlendirdiklerini ifade etti.

Salihi, uranyumu lazer teknolojisiyle üretmeyeceklerini, Batılı haber ajanslarının Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın bu yöndeki açıklamalarını yanlış aktardığını belirtti.

Ahmedinejad, bugünkü konuşmasında, "Biz, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme imkanına sahibiz, ama yine de Batılı ülkelerle takas yapmaya hazır olduğumuzu ilan etmiştik. Ancak onlar başka bir yolu seçtiler" diyerek, uranyumu yerli imkanlarla zenginleştireceklerini söylemişti.

İran Cumhurbaşkanı, "Uzlaşma yolu hala açık, ancak birileri İran halkına diş geçirmeye çalışırsa bunu hiç kimse kabul etmez" demişti.

Gates'ten çağrı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, "İran'a baskı yapmak için" uluslararası topluma birlik olma çağrısında bulundu.

Gates, Roma'da İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa ile düzenlediği ortak basın toplantısında, uluslararası toplumun İran'a baskı yapmak için ortak bir birlik oluşturması durumunda, baskı ve yaptırımların başarılı olabileceğini düşündüğünü belirtti ve "Ancak bunun için hep birlikte çalışmalıyız. Her birimizin daha fazlasını yapabileceğini düşünüyorum" dedi.

Bu arada Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran'ın bu açıklamasından duydukları "derin kaygıyı" dile getirerek, bunun, BM Güvenlik Konseyi kararlarının kesin olarak ihlali anlamına geldiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin atom enerjisi kurumuna, Tahran'daki nükleer araştırma reaktörü için zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi üzerinde çalışmaya başlanması talimatı verdiğini söylemişti.

Ahmedinejad, atom enerjisi kurumu başkanı Ali Ekber Salihi'den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmalarına başlamalarını istediğini belirtmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir