AİHM'den Türkiye'ye para cezası

Türkiye aleyhine açılan üç dava bugün karara bağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan üç davayı bugün karara bağladı.

Anadolu Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Kara'nın yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiği" görüşüne vardı. Kararla ilgili maddi tazminata gerek görmeyen AİHM, Türkiye'nin 2 bin 300 euro olan mahkeme masrafını ödemesini kararlaştırdı.

İsmail Kara, F tipi cezaevlerini protesto etmek için 2000 yılında "açlık grevine gitmek ve bu protestoyla ilgili bildiri dağıtmak" suçlarından altı ay hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra bu mahkumiyeti para cezasına çevrilmişti.

AİHM, Mehmet Fırat'ın açtığı davada, Türkiye'nin AİHS'nin gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, ilk duruşması öncesi dört yıl tutuklu kaldığı belirtilen Fırat'a 2 bin euro ödeyecek.

Fırat, "organize suç örgütüne üye olmak ve rehine almak" suçlarından gözaltına alınmıştı.

Füsun Erdoğan, İbrahim Çiçek, Birol Paşa ve Delil İldan'ın yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye'nin AİHS'nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı. Türkiye, bu davayla ilgili toplam 50 bin euro para cezası ödeyecek.

Yasa dışı bir örgüte üye olmak suçundan 1996 yılında gözaltına alınan bu kişiler, gözaltında polisin kendilerine işkence uyguladığını ileri sürmüştü.