Akkardan Bossa'da 'çağrı'yı geciktirirse QVT dava açacak

Şirketin ortaklarından QVT, tekstil devinin büyük hissedarı Akkardan yükümlülüğünü yerine getirmezse yasal yollara başvuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Londra merkezli yatırım fonu QVT, Bossa'da çağrıda bulunma yükümlülüğünün, SPK'nın bu konuyla ilgili kararını takiben beş gün içinde yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

QVT'den yapılan yazılı açıklamada, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş'nin yüzde 73,10'unu temsil eden hisselerinin Sabancı Holding'den Akkardan Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devrinin 22 Ekim 2008 tarihinde tamamlandığı anımsatıldı.

Aynı gün toplanan Bossa'nın olağanüstü genel kurul toplantısında, toplantı gündemine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcisinin ve toplantıda hazır bulunan azınlık hissedarları temsilcilerinin uyarı ve itirazlarına karşın, halihazırda ilan edilmiş olan gündem maddeleri dışında bir gündem maddesi daha eklendiği ifade edilen açıklamada, şu görüşler savunuldu:

"Bu madde doğrultusunda, SPK'ya, çağrı yükümlülüğünden muaf tutulmak amacıyla başvuru yapılması karara bağlanmıştır. SPK, 27 Ekim 2008 tarihinde Akkardan'ın çağrı yükümlülüğünden muaf tutulması yönündeki başvurusunu reddetmiş, ve söz konusu karar 17 Kasım 2008 tarihinde Akkardan'a tebliğ edilmiştir.

Bossa'da geri kalan azınlık hisseleri ile ilgili olarak çağrıda bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmesi, Akkardan'ın SPK'nın bu husustaki kararını almasını müteakip beş gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmekteydi. Fakat, 22 Kasım 2008 tarihi itibariyle beş günlük sürenin sona ermesine rağmen Akkardan, 21 Kasım 2008 tarihinde yaptığı, şirketin çağrı yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için gerekli finansmanı sağlama aşamasında olduğu ile ilgili kamu duyurusu dışında hiçbir tasarrufta bulunmamıştır.

Akkardan'ın bu şekilde kanuna aykırı olarak gecikmesi, bu gecikmenin hisselerinin değeri üstünde yaratacağı olumsuz etkiler hakkında kaygı duyan Bossa'nın geri kalan yüzde 26,90 oranındaki hisselerine sahip azınlık hissedarlarını ciddi şekilde sıkıntıya sokmaktadır. Bossa'nın önemli yatırımcılarından biri olan QVT ve diğer azınlık hissedarlarının, Bossa'daki azınlık haklarını korumak için yasal yollara başvurmaya kararlı oldukları belirtilmektedir."