AKPM Mısır'daki idam kararlarından endişeli

AKPM'nin Strazburg'daki toplantısında Mısır'da Mursi taraftarı 528 kişinin idama mahkul edimesinin 'derin endişe ile karşılandığı" belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini derin endişeyle kaşıladıklarını bildirdi. 

AKPM'den yapılan yazılı açıklamada, "AKPM'nin Hukuk ve İnsan Hakları ile Siyasi İşler ve Demokrasi komitesi Strazburg'da gerçekleştirdiği toplantıda, Mısır'da Mursi taraftarı 528 kişinin idama mahkum edimesinin derin endişe ile karşılandığı belirtildi" ifadesine yer verildi. 

Açıklamada idamın, işlenen suç ne olursa olsun insan haklarını ihlal edici ve kabul edilemez bir ceza şekli olduğu vurgulandı. AKPM'nin  Mısırlı yetkililere adil yargılama çağrısında bulunduğu açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ülkede sorunsuz bir demokratik geçisin sağlanması gerektiği belirtildi. Ayrıca ülkede idam cezasının kaldırılmasına yönelik bir adım olarak son idam kararlarının ertelenmesi çağrısına yer verildi. 

Mısır'daki Minya Ceza Mahkemesi, "şiddete teşvik suçlamasıyla" yargılanan darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam cezası vermiş, karar birçok uluslararası insan hakları kuruluşu ve ülke tarafından tepki ile karşılanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir