Alman dış ticaretini kriz vurdu

Almanya'nın dış ticareti geçen yılın Aralık ayında 67,4 milyar euro oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - Global ekonomik kriz, Almanya'nın dış ticaretini büyük ölçüde olumsuz yönde etkiledi. Ülkede ihracat geçen yılın aralık ayında 67,4 milyar euroya düştü.

Wiesbaden kentindeki Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, dünyada ihracat şampiyonu olarak bilinen Almanya'nın ihracatının geçen yılın aralık ayında, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7,7 oranında gerileyerek 67,4 milyar euro olarak gerçekleştiği bildirildi. İthalatın da aynı dönem içinde yüzde 3,3 oranında gerileyerek 60,4 milyar euroya düştüğü belirtildi.

Özellikle AB ülkelerine yönelik ihracatın yüzde 12,7 oranında gerilediği, diğer ülkelere yönelik ihracatın ise ancak yüzde 1,1 oranında artığı kaydedildi.

Almanya'nın ihracatının geçen yılın kasım ayında da bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 11,8 oranında gerilediği, bunun da son 15 yıl içindeki en düşük rakam olduğu ifade edildi.

İhracatın tüm 2008 yılı için ise 2007 yılına göre yüzde 2,8 oranında artarak 992,7 milyar euroya, ithalatın da aynı dönemde yüzde 5,8 oranında artarak 814,5 milyar euroya yükseldiği, bu artışın özellikle geçen yılın ilk 9 ayında gerçekleştiği kaydedildi.