Alman ekonomisi resesyona girdi
Almanya ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.3 daraldı ve teknik olarak resesyona girdi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyreğe ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.3 küçüldü. Destatis, öncü verilerle, 28 Nisan’da ekonominin ilk çeyrekte büyüme kaydetmeyeceğini öngörmüştü. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.5 daralmıştı.
Böylece ilk çeyrekteki yüzde 0.3 daralmanın ardından Alman ekonomisi, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” olarak ifade edilen teknik resesyona girmiş oldu. Geçen yılın ilk çeyreğine göre ise ülkenin GSYH’si yüzde 0.5 geriledi. Destatis Başkanı Ruth Brand, konuya ilişkin değerlendirmesinde “GSYH’de büyümenin 2022’nin sonunda sıfırın altında kalmasının ardından, Alman ekonomisi art arda iki çeyrek küçülme kaydetti” dedi.
Birinci çeyrekte özel harcamalar, yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin satın alma gücünün azalmasının etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 azaldı. Kamu harcamaları yüzde 4.9 geriledi. Makine ve ekipman harcamalarında yüzde 3.2 ve inşaat yatırımlarında yüzde 3.9 artış gözlemlendi. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı ise yüzde 0.4 artarken, ithalat 0.9 düştü. Destatis açıklamasında, “Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, yılın başında Alman ekonomisini baskılamaya devam etti. Hane halkı yiyecek ve içecek, giyim, ayakkabı ve mobilyalara bir önceki çeyreğe göre daha az harcadı.
Ayrıca yılın başında plug-in hibrit araçlara teşviklerin kaldırılması ve elektrikli araç primlerinin düşürülmesi nedeniyle daha az yeni otomobil alındı” ifadeleri yer aldı. Ülke ekonomisi, pandemi sürecinde ortaya çıkan dar boğazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalması ve alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesi sonucu talepte yaşanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski:
Geçen yazdan bu yana korkulan oldu
“Alman ekonomisi geçen yazdan beri korkulan şeyi bu kış yaparak teknik bir resesyona girdi. Bu ciddi bir resesyonun en kötü senaryosu değil, geçen yaza göre yüzde 1’lik bir düşüş... Sıcak kış, Çin ekonomisinin açılması ve tedarik zinciri aksaklıklarının hafiflemesiyle sanayi faaliyetlerinde toparlanma, ekonomiyi resesyon tehlikesinden çıkarmak için yeterli olmadı.
Özel tüketim, yüksek olan perakende enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmeye devam etti. "İlk çeyreğin ötesinde, yılın başındaki iyimserliğin yerini daha fazla bir gerçeklik duygusuna bıraktı. Satın alma gücündeki düşüş, fabrikalarda sipariş defterlerinin incelmesi, 10 yılın en agresif para politikası sıkılaştırmasının etkisi ve ABD ekonomisinde beklenen yavaşlama zayıf ekonomik faaliyetler yönünde tartışmaları ivmeliyor. Ukrayna savaşı, demografik değişim ve mevcut enerji geçişi, Alman ekonomisine yapısal ağırlık verecek.”