Alman medyası Türkiye'deki 1 Mayıs'ı böyle gördü

Deutsche Welle, İstanbul ve Ankara'da 1 Mayıs kutlamalarını şiddet olaylarının gölgelediğini belirterek “1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalarla hükümet arasında günlerdir yaşanan gerilim, sonunda sokaklara taştı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - İşçi sendikalarının İstanbul’da Taksim, Ankara’da da Kızılay meydanında miting yapmalarına izin vermeyen Türk hükümetinin sokak protestolarının hedefi olduğu, Ankara ve İstanbul’da çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı belirtilirken “Bayram günü şiddet” yorumları yapılıyor. 

Türkiye’deki 1 Mayıs olaylarını yakından izleyen Deutsche Welle, İstanbul ve Ankara'da 1 Mayıs kutlamalarını şiddet olaylarının gölgelediğini belirterek, “1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalarla hükümet arasında günlerdir yaşanan gerilim, sonunda sokaklara taştı. Valilik izin vermese de Taksim’e yürümek isteyen göstericilere yoğun polis müdahalesi, İstanbul sokaklarını çatışma alanına dönüştürdü. Polis, Ankara’da da göstericilere yoğun müdahalede bulundu” dedi. 

'Biber gazı evlere girdi'

Beşiktaş’ta gün boyu süren polis müdahalesinin günlük yaşamı doğrudan etkilediğini kaydeden DW, “Evlere kadar giren biber gazının mağdurları çocuklar ve yaşlılar oldu. Bölgede birçok ev boşaltıldı. TOMA’yı kullanan polislere megafonlardan verilen ‘Bir kere suluyorsun. Öne doğru sula’ talimatları dikkat çekti” ifadelerini kullandı. Haberde şöyle devam ediliyor: 

“Okmeydanı’nda yüzü maskeli bir grubun Taksim'e yürümesine çevik kuvvet ekipleri izin vermedi. Polisin biber gazlı müdahalesine, gruptakilerin molotofkokteyli, demir bilye, havai fişek, taş ve ses bombası ile karşılık vermesi gerginliği tırmandırdı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteylinin, zırhlı polis aracına isabet etmesi de, bölgede büyük panik yarattı. E-5 Karayolu'nu trafiğe kapatan eylemcilere de müdahale edildi. Atılan gaz bombalarından yoldan geçen sürücüler de etkilendi.” 

İŞTE TÜRKİYE'DEN 1 MAYIS MANZARALARI

'Hükümete sert tepki'

Ankara’da yaşananları “Polisin ağır müdahalesi Ankara’da da dikkat çekti” gibi sözlerle yansıtan DW, “1 Mayıs’ı hükümetin belirlediği meydanlarda kutlamak zorunda kalan sendikaların hükümetin yasakçı tutumunu sert eleştirdiğini belirtirken DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı direnişimiz sürecek” dediğine dikkat çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir