Almanya, nükleer santrallerini kapatıyor

Ülkede iktidar olan Hristiyan Birlik partileri santralleri en geç 2022 yılına kadar kapama kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP), nükleer santrallerin en geç 2022 yılı sonuna kadar tümüyle kapatılmasını kararlaştırdı.

Koalisyon partilerinin temsilcileri, dün gece geç saatlere kadar yaptıkları toplantıda nükleer santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılması, ancak incelemeler için 1 yıl daha opsiyon tanınmasını karara bağladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından nükleer santrallerin kapatılması konusunda tavsiyelerde bulunmak amacıyla oluşturulan Etik Komisyonu, santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılmasını önermişti.

Başbakan Merkel yaptığı açıklamada, Almanya'da, nükleer santrallerden vazgeçilmesinden sonra enerji alanında yepyeni bir mimarinin ortaya çıkacağını söyledi.

Etik Komisyonu Başkanı Klaus Töpfer de bugün başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, şirketlerin gerekli yatırımları yapabilmesi için kesin bir tarih verilmesini gerekli gördüklerini söyledi. Töpfer, çevreye zarar vermeyecek yeni enerji kaynaklarının bulunması ve Almanya'nın enerji ithal etmek zorunda kalmaması durumunda, nükleer santrallerin tümünün gelecek 10 yıl içinde kapatılmasını önerdiklerini ifade etti.

Etik açıdan nükleer atıklar için nihai bir depolama yerinin bulunmasını da gerekli gördüklerini kaydeden Töpfer, bu önerilerin gerçekleşmesinin Almanya'ya yük getirmeyeceğini, aksine bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan bazı hükümet yetkilileri, kapatılacak nükleer santrallerin, enerji ikmalinde sorun yaşanması durumunda geçici bir süre kullanılmak üzere, belirli bir süre faaliyete hazır tutulmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Santrallerin kapatılması Fransa'da yankı buldu

Öte yandan, Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP), nükleer santrallerin en geç 2022 sonuna kadar tümüyle kapatılmasına yönelik verdiği karar, Fransa'da geniş yankı uyandırdı.

Almanya'daki koalisyon partilerinin kararı, Fransız Yeşiller Partisi tarafından memnuniyetle karşılanırken, iktidar partisi, nükleer enerji politikasında değişiklik olmayacağı mesajını verdi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin Genel Sekreteri Jean-Francois Cope, elektrik enerjisinin yüzde 85'ini nükleer enerji kaynaklarından karşılayan Fransa'nın, "Almanya örneğini izlememesi gerektiğini" söyledi.

RTL radyo kanalına konuşan Cope, "Nükleer enerjiden vazgeçilmesine karşıyım"dedi.

Nükleer enerjinin Fransa'nın sanayi gücünün önemli bir parçası olduğunu ifade eden Cope, ülkedeki nükleer enerji güvenliğinin tam olduğu görüşünü savundu.

Fransa'da Ekoloji ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Cecile Duflot, Berlin'den gelen haberi memnunlukla karşıladıklarını açıklarken, bu kararın, partinin yıllardır savunduğu ilkeleri de haklı çıkardığı görüşünü dile getirdi.

RTL radyosuna konuşan Duplot, "Bu karar, nükleer enerji dışında çözüm bulma imkanının her zaman mevcut olduğunu gösteriyor. Bu örnek bir davranış ve bütün Avrupa'ya yayılmasını umut ediyorum" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir