Almanya ve Portekiz, bugün sandığa gidiyor

Genel seçimlerin yapıldığı ülkelerden Almanya'da adaylardan 32'si Türk kökenli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON/BERLİN - Almanya ve Portekiz'de genel seçimler için oy verme işlemi başladı.

Portekiz'deki AFP muhabiri, yaklaşık 9,5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işleminin TSİ 10.00'da başladığını belirtti. Seçmenler, 230 milletvekilini belirlemek için TSİ 22.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Seçimde 15 parti yarışıyor, ancak iktidardaki Sosyalist Parti (PS), ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PDS), Sol Blok (BE), Demokratik Birlik Koalisyonu (PCP-PEV) ve Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi ittifakının parlamentoya milletvekili göndermesi bekleniyor.

Anketlere göre, başbakan adayları Jose Socrates (PS) ve Manuela Ferreira Leite (PSD) arasındaki puan farkı, şimdiki Başbakan Socrates lehine 4 ile 8 arasında bulunuyor.

Almanya da sandık başında

Almanya'da bugün düzenlenen genel seçimlerde oy verme işlemi başladı.

Toplam sayısı yaklaşık 62,2 milyon olan seçmenler, Federal Meclis'in (Bundestag), sayıları en az 598 olacak üyelerini belirlemek amacıyla sandık başına gidiyor.

Yaklaşık 3.5 milyon seçmenin ilk kez oy kullanacağı seçimlerde, seçmenlerin yaklaşık 5,6 milyonu göçmen kökenli ve bunlar arasında da yaklaşık 327 bin Türk kökenli bulunuyor.

Ülke çapında toplam 16 eyalette ve 299 seçim bölgesinde düzenlenen seçimlerde, her seçmenin 2 oy hakkı bulunuyor. Seçmenler birinci oylarını, oturdukları yerlerde doğrudan milletvekili adayı olan politikacılara, ikinci oylarını da tercih ettikleri partiye verecek.

Federal Meclis'te halen 611 milletvekili bulunuyor. Bir partinin herhangi bir seçim bölgesinde, normalde aldığı oylara göre çıkarttığı milletvekilinden daha fazlasını, doğrudan oylarla kazanması durumunda Federal Meclis'in üye sayısı da doğrudan artacak.

Aralarında 32 Türk kökenlinin bulunduğu toplam 3556 milletvekili adayının Federal Meclis'e girebilmek için çaba harcadığı seçimlere 27 parti ve siyasi grup katılıyor.

Seçim sonuçlarıyla ilgili ilk tahminler yerel saat ile 18.00'de alınacak.