Almanya ve Türkiye'den mesleki eğitim konusunda işbirliği

Almanya'daki Türk gençlerinin mesleki eğitimleri konusunda İŞKUR'un görevlendirilmesi ihtimali doğdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Almanya'nın başkenti Berlin'e kendisini davet eden Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Olaf Scholz ile görüştü.

Görüşmeden sonra Olaf Scholz ve daha önce görüştüğü Devlet Bakanı Böhmer ile temaslarını değerlendiren Faruk Çelik, "Buradaki vatandaşlarımızın mesleki eğitim sorunları, gençlerimizin mesleki eğitimi alamamalarıyla ilgili olarak neler yapıldığı konularında uzunca bilgi verdiler. Meslek eğitimi sorununun çözümü konusunda kararlı olduklarını ifade ettiler" dedi.

Her iki bakanın da eyaletlerin bakanlarıyla biraraya geldiklerini, türlü ilke kararları aldıklarını ve bunların bir kısmını uygulamaya koyduklarını söylediklerini ifade eden Çelik, "Bunlar memnuniyet verici. Biz de eğer mesleki eğitim konusunda bir ayrımcılık söz konusu olacaksa, burada gençlerimizin vatandaşlarımızın mesleki eğitim almaları konusunda bir zorlukları olacaksa, bizim İŞKUR bünyesinde pratik eğitimin, teori ve pratikle ilgili imkanların olduğunu, İŞKUR ile birlikte organizeli olarak Alman makamlarıyla bu sorunun çözülebileceğini kendilerine ilettik. Kendileri de bu konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını ve sorunu bildiklerini, sorunun çözümü konusunda da önemli kararlar aldıklarını ifade ettiler" diye konuştu.

Almanya ve Türkiye arasındaki sosyal güvenlik anlaşmasının 1965 yılından kalma bir anlaşma olduğuna işaret eden Çelik, "Bu anlaşmadan sonra özellikle bizim mevzuatımızda ciddi değişiklikler meydana geldi. Bu değişimlerin neticesinde de yeni bir sosyal güvenlik anlaşmasının zarureti ortaya çıktı. Bunu paylaştık. 27 Nisan'da her iki bakanlığın ortak çalışma grupları biraraya gelecekler ve bu konuyu ele alacaklar. Umuyorum, 2009 yılının ortalarında her iki bakan olarak yeni sosyal güvenlik anlaşmasını imzalamış olacağız. Bu konuda da bir mutabakat sağlamış olduk" dedi.

Alman bakanlarla bunun dışında işsizlikten küresel krize dek türlü konuları ele aldıklarını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Almanya'nın özellikle otomotiv ve yan sanayiinde çok ciddi etkilendiğini, bunun işsizliğe de olumsuz yansımaları olduğunu konuştuk. Biz de Türkiye'deki şartları anlattık. Ayrıca Almanya-Türkiye İşgücü Anlaşması çerçevesindeki ilişkilerin 1961 yılından bugüne önemli bir seyir izlediği, artık kimsenin misafir ya da geçici işçi olmadığı, burada artık milyonların kalıcı noktaya geldiği, olayların bu boyutuyla ele alınması gerektiği ve aktif bir şekilde vatandaşlarımıza dönük gerekse değişen yasalar, gerekse gelişen olaylara karşısında her iki hükümet yetkilerinin de vatandaşlarımızı bilgilendirme ve aktif bir programın uygulanmasıyla ilgili güzel değerlendirmeler oldu. Yoğun bir şekilde bu çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor."

Çelik, bu akşam Türkevi'nde Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya gelecek.