Almanya'da "ekonomi güveni" haziranda azaldı

Almanya'da ZEW Ekonomik Güven Endeksi, haziranda 18,6 puana geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da bu ay önceki aya kıyasla 2 puan azalarak 18,6 puana geriledi.

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW'den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da haziran ayında bir önceki aya kıyasla 2 puan azaldı.

Mayıs ayındaki 20,6 puandan haziran ayında 18,6 puan seviyesine inen endeks, 21,7 puan olan piyasa beklentisinin de altına gerçekleşti.

Almanya'da haziran ayı Cari Durum Endeksi ise bir önceki aya kıyasla 4,1 puan artarak 88 puana yükseldi. Endeks böylece Temmuz 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Avro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi ise söz konusu dönemde 2,6 puanlık artışla 37,7 puana ulaştı. Diğer yandan para birliğinde Cari Durum Endeksi haziran ayında 2,2 puanlık yükselişle 20,5 puana çıktı.

Avro Bölgesindeki enflasyon beklentileri ise 0,6 puan azalarak 16,4 puana geriledi. Finansal piyasa uzmanlarının çoğunluğu, enflasyon oranının ılımlı bir seviyede kalmasının beklendiğini bildirdi.

"Beklentiler elverişli olmaya devam ediyor"

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Alman ekonomisi için beklentiler elverişli olmaya devam ediyor. Finansal piyasa uzmanlarının yüzde 70,8'i mevcut durumun şu an olduğu gibi olumlu olmasını beklerken, uzmanların yüzde 23,9'u önümüzdeki altı ay içinde mevcut durumun iyileşmesini bile bekliyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, endekse ilişkin anket, 29 Mayıs-12 Haziran tarihlerinde 210 analistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılanlara, gelecek 6 aya ilişkin beklentileri soruldu.