Amerika'da da gelir adaletsizliği artıyor
California Berkeley Üniversitesin'den Emmanuel Saez tarafından yapılan araştırmaya göre, Amerika'da da gelir eşitsizliğinin hızla artmaya devam ettiği ve en yüksek oranınıa ulaştığı açıklandı
CALİFORNİA- California Berkeley Üniversitesi'nden Emmanuel Saez'in çalışmasına göre 2012 yılında ABD'nin en çok kazanan yüzde 1'lik kesimi ülkenin toplam hane halkı gelirinin yüzde 19,3'ünü elde etti. Bu oran, tüm zamanların en yükseği ve eşitsizlik hızla artmaya da devam ediyor.
En çok kazanan yüzde 1'lik kesimin geliri 2009'a kıyasla 2012'de yüzde 31,4 arttı. Kalan yüzde 99'luk kesimin gelirindeki artış ise yüzde 0,4 oldu.
Gelir eşitsizliğinin ekonomik büyüme ve kısa vadeli toparlanma üzerindeki etkileri hakkında ekonomistler arasında dikkat çekici tartışmalar hala sürüyor. Ancak birkaç kişi eşitsizlikteki kontrol edilmeyen artışların, toplumda yarattığı bölünmeler ile sosyal güvenlik ağları üzerinde yarattığı gerginlikler nedeniyle uzun vadede kapitalizm için maliyetli olacağına karşı çıkabilir.
Bu sorunun üzerinden gelmenin en önemli ve sürdürülebilir yolunun eğitim reformundan ve yatırımdan geçtiğine inanıyorum. Vergi hukukunun ve diğer yeniden dağıtım formlarının değiştirilmesi eşitsizliğin semptomlarını azaltmaya yardımcı olsa da temel sebepte ciddi bir değişiklik yapmaz. Gelir eşitsizliği, eşitsizlik arttıkça yukarı yönlü mobiliteyi azaltarak ve eşitsizliğin daha da artmasına katkıda bulunarak kendi kendini güçlendirir.
Mesleki eğitim başta olmak üzere eğitim bu sorunla mücadele etmeye yardımcı olabilir. Özel sektör de mücadelede rol alabilir. Örnek vermek gerekirse; IBM lise ile üniversite müfredatını entegre ederek mezunlarını teknoloji sektöründe kariyer yapmaları için eğiten Brooklyn'deki P-TECH okulunun kurulmasına yardımcı olmuştu. Kurumsal ortaklarla ülkenin çeşitli yerlerinde de benzer okullar kurulmaya devam ediyor.