Amerikalılar zenginleşiyor, tüketici güveni artıyor

ABD'de hanehalkı varlığı 4. çeyrekte yükselerken, tüketici güveni de 7 ayın zirvesine tırmandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- ABD'de hanehalkı varlığı, hisse portföyünde ve konut fiyatlarındaki artışın amerikalıları finansal açıdan desteklemesiyle, Ekim-Aralık döneminde yükseldi.

Hanehalkı ve kâr amacı gütmeyen grupların net varlığı dördüncü çeyrekte bir önceki üç aylık döneme göre 2.95 trilyon dolar, yani yüzde 3.8 artarak 80.7 trilyon dolar oldu.

RBS Ssecurities baş ekonomisti Michelle Girard, "Hanehalkı varlıklarındaki artış sürecek, fakat 2013'teki hızda olmayabilir. Hisse tarafı hâlâ iyi, fakat geçtiğimiz yıl kadar güçlü değil" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan ülkede tüketici güveni de, ekonomiye dair iyimserliğin 7 ayın zirvesine tırmanmasıyla 4. haftasında da ilerleme kaydetti.

Bloomberg'in Tüketici Güven Endeksi 2 Mart'ta -28.5 puan ile Ocak ayının ilk haftasından bu yana en yüksek düzeyinde ve önceki haftadaki -28.6 puanın da üzerinde geldi. Manşet rakam için hata marjı 0.03 puan. 

Ekonomiye dair ve kişisel para durumlarına ilişkin görüşlerin iyileşmesi, hanehalklarının ısınma masraflarının arttığı ve arabalarında kullandıkları için yakıtlar için daha fazla ödemesinin ardından oluşan alım ortamına dair karamsarlığını gölgeledi. Washington'daki asgari ücretin artırılmasına dair konuşmalar iyimserliği artırırken, hisse senedi  piyasasının ralli yapması ve emlak fiyatlarının yükselmesi en zengin Amerikalılar'ın ruh hâlini iyi etkiledi.