”Amerikan askerleri artık operasyonlara katılmayacak”

Irak Başbakanı Maliki, haziran sonunda Amerikan askerlerinin operasyonlara müdahale etmelerini istemeyeceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bu ayın sonunda Amerikan askerlerinin düzeni korumak için yapılan operasyonlara katılmayacağını açıkladı.

Maliki, Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, "Artık onlardan düzeni koruma operasyonlarına müdahale etmelerini istemeyeceğiz. Bitti" ifadesini kullandı.

Irak hükümetinin sadece lojistik ihtiyaçları için Amerikan askerlerinden yardım isteyeceğini belirten Maliki, "Özellikle birliklerimizin nakli için yardım alacağız, çünkü uçağımız yok. Zaten işte bu yüzden Fransa ve ABD'den helikopter alacağız" dedi.

30 Hazirandan sonra şiddet olaylarının artacağına inanmadığını da söyleyen Maliki, "Geri dönüş yok, Amerikan askerlerinin çekilmesine ilişkin anlaşmayı gözden geçirmek söz konusu değil. Amerikalıların nihai çekilme tarihi 31 Aralık 2011'dir" ifadesini kullandı.

Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Korgeneral Ray Odierno, dün bu ülkedeki Amerikan askerlerinin büyük bölümünün kentlerden çekilmeyi tamamladığını bildirmiş, "Kötü günler geride kaldı ve muharip kuvvetlerimizin kentlerden ayrılması için uygun zaman geldi" demişti.