Analistlerden Çin büyüme tahminleri

Küresel piyasalarda gözler yarın Çin'den gelecek büyüme verisine çevrildi. Uluslararası finans kuruluşları Çin'in büyüme rakamlarını masaya yatırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Küresel piyasalarda gözler Çin'den gelecek büyüme verisinde. 

Çin'in 2015 yılına ait ekonomik büyüme rakamları salı günü açıklanacak. Analistler Çin'in 1990'lardan bu yana en yavaş büyüme rakamı ile karşılaşabileceğini belirtiyor. Özellikle son çeyrek performansının çok düşük kalacağı tahmin ediliyor. 

Nomura: Çin yüzde 6,4 büyüyecek

Momura, Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 6,4 büyüyeceğini öngörüyor. Çin GSYH'si kasımda yüzde 6,9 büyüme kaydetmişti. 

CNBC'nin haberine göre Nomura'dan Ekonomist Brian Tan müşterilerine gönderdiği notta, " Çin ekonomisinin yavaşlaması piyasalarında yaşanan türbulanslar nedeniyle finansal kanattan büyümeye fazla destek gelememesinden kaynaklanacak. Ancak ekonomisinin geri kalanında büyüme üçüncü çeyreğe çok benziyor. Madencilik, inşaat, ağır sanayide hissedilir bir yavaşlama söz konusu." dedi. 

'6,9'un altı yeni kötümserlik yaratabilir'

Çin büyüme rakamları tahmini hakkında Mizuho Bank müşterilerine gönderdiği notta, " Çin ekonomisinin 2015 büyüme rakamı için yüzde 6,9 altındaki her rakam piyasalarda bir hayal kırılığı yaratabilir. 2015 için büyüme hedefi olan yüzde 7'nin altında yüzde 6,9 gelmesi kuvvetli bir ihtimal. 2014'teki yüzde 7,3'ten sonra bu rakam 'yeni kötümserlik' yaratabilir"ifadelerini kullandı. 

Societe Generale: GSYH yüzde 6,8 büyüyecek

Çin ekonomisinde ılımlı bir büyüme tahmin eden Societe Generale ise, " Merkezi hükümetin sayısız mali ve finasal canlandırma hamlelerinden sonra Çin'in ekonomik büyümesinde ılımlı büyüme momentumu bekliyoruz. Çin'in GSYH'sı finansal sektördeki olumsuz gelişmeler nedeniyle yüzde 0,1'lik düşüşle yüzde 6,8 olarak gerçekleşecek' dedi.