Arap aleminin Gezi bakışını Huveydi özetledi

Başbakan Erdoğan'ı karşılama törenleri Arap basınında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Taksim Gezi Parkı eylemleri sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için düzenlenen karşılama törenleri Arap basınında geniş yer buldu.

Gazeteler karşılamaları, “Gezi Parkı” olaylarına bir cevap olarak değerlendirdi, "Erdoğan’ın taraftarlarını göstericilere derslerini sandıkta vermeye çağırmasına" dikkati çekti.

Londra'da Arapça yayımlanan Eş-Şark’ul Evsat gazetesi, "Erdoğan: Sabrın da bir sınırı var" başlığıyla verdiği haberinde, başbakanın istifasını isteyen göstericilere, 3 günlük yurt dışı gezisinden sonra kendisini havaalanında karşılayan ve sayıları binlere ulaşan halkın gücüyle cevap verdiğini belirtti.

Erdoğan’ın halk nezdindeki popülaritesine işaret edilen haberde, büyük bir kitlenin başbakanı karşılamak için Ankara'da havaalanına çıkan yollarda saatlerce bekledikleri ifade edildi.

Erdoğan’ın “Biz sabır gösteriyoruz. Ancak sabrımızın da bir sınırı var. Bunlara ilk dersi demokratik yollarla sandıkta vermenizi istiyorum” sözlerinin altının çizildiği haberde, Erdoğan’ın “Allah dışında kimse Türkiye’nin yükselişini durduramaz” sözleri ön plana çıkarıldı.

Londra merkezli El-Hayat gazetesi de "Erdoğan karşı caddeyi topluyor: ‘Sabrediyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var” başlığını kullanarak, başbakanı karşılamaya gelenlerin attığı “Tayyip sana canımız feda” sloganına vurgu yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yayınlanan El-Beyan gazetesi de haber başlığında “Sabrın da bir sınırı var. Çapulculara ilk ders sandıkta” sözlerini kullandı.

Beyan gazetesinin yanı sıra El-Haliç gazetesi de başbakanın, taraftarlarını seçim sandığında demokratik yollarla ders vermeye çağırdığını yazdı.

"2014 yılında seçim sandıkları aracılığıyla meydan okuyan Erdoğan"

BAE'de yayınlanan bir diğer gazete El-İttihad ise olayları "2014 yılında seçim sandıkları aracılığıyla meydan okuyan Erdoğan" başlığı ile verdi. Kuveyt’ten “Es-Siyase” ve “El-Kabes” gazetelerinde de aynı türden başlıklar yer aldı. Gazeteler başlıklarında,“Erdoğan, destekçilerini sandıkta göstericilere ders vermeye davet etti”, “Binler yeniden meydan okudu ve Başbakan seçmenlerine sandığı işaret etti'' ifadelerini kullandı.

"Erdoğan’ın popülaritesi ve göstericilere uyarıları" cümleleri ise Suudi Arabistan'ın gazetelerinde öne çıktı. El-Vatan gazetesi “Erdoğan, göstericilere sandıktan ders vermeye davet etti” başlığını kullanırken Ukaz gazetesi de “Türkiye: Destekçileri ile devam eden gösteriler arasında Erdoğan” cümlesine yer verdi.

Londra’da yayımlanan El-Kuds el-Arabi gazetesi yabancı basın ajanslarından alıntılar yaparak verdiği haberlerinde “Erdoğan göstericilere sabrının taşacağı uyarısında bulundu” başlığını kullandı.

"İsrail Taksimdeki Göstericiler için Dua Ediyor"

Mısırlı yazar Fehmi Hüveydi, Mısır eş-Şuruk gazetesinde gelişmeleri değerlendirdiği "İsrail Taksim'deki göstericiler için dua ediyor" başlıklı makalesinde, Türkiye’deki olaylara dair bazı gözlemlerini paylaştı.

Hüveydi, makalesinde, 5 Haziran'da İsrail Radyosu’nun yayımladığı programda yer alan Knesset Başkanı Moşe Feiglin’in şu demecine yer verdi:

"Erdoğan yıkılıncaya kadar Türkiye’de gösterilerin devam etmesi için dua ediyoruz. Çünkü o İsrail’e düşman, antisemitik birisi. Yine kendisi bize karşı düşmanca bir duruş sergiliyor. Oysa onunla resmi bir özür ile sonuçlanan bir uzlaşmaya varmıştık."

Hüveydi ayrıca, İsrail Parlamentosu Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Avigdor Lieberman'ın 7 Haziran akşamında İsrail televizyonuna yaptığı konuşmaya da yer verdi. Liberman'ın "Bizler Türkiye’nin içişlerine karışma niyetinde değiliz. Lakin orada yaşananlardan duyduğum memnuniyeti de gizleyemiyorum" sözlerine dikkati çeken Hüveydi konuyla ilgili yazılarının devam edeceğini kaydetti.