Arap isyanı iş ilişkisini dondurdu!
Türkiye'nin Tunus, Libya ve Mısır başta olmak üzere olayların meydana geldiği ve karışıklık yaşanması muhtemel ülkelere yönelik mal sevkiyatı yapılamıyor.
İSTANBUL - Libya başta olmak üzere Afrika ülkelerinde iç kargaşa sürerken, birçok sektörün bu ülkelere yönelik ihracatı durma noktasına geldi. DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın başta Libya olmak üzere olayların yaşandığı ülkelere ihracat yapılamadığını söyledi.
Kuzey Afrika'ya yönelik ihracatın durduğunu belirten Taşkın, “İhracat durmuş durumda. Asıl önemli olan ikinci grup; orada yatırım yapan sanayicilerimiz ve şantiye kurmuş müteahhitlerimizin durumu. Öncelikle Türkiye'ye sağ salim dönmelerini umuyoruz” dedi.
Türk iş adamlarının şu anda yakalandıkları ekonomik durumların hükümet yoluyla çözülmesi gerektiğini belirten Taşkın, bankaların uzun vadeli çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca iş adamlarının yaşanan geçiş döneminden sonra, alacaklarını hükümet ilişkileriyle geri alabileceğini vurgulayan taşkın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan, bir keresinde konuşmasında ticaret aktvitemizin artması için onlardan petrol alabileceğimizi, bizim de başka ürünler ihraç edebileceğimizi söylemişti. Şimdi de alacaklarımızın yerine Türkiye petrol alabilir o ülkelerden. Türkiye petrole 30 milyar dolar harcıyor. Libya'dan para alamazsak, bu yol üzerinden çözüm olabilir. Mısır'da 5 milyar dolar, Kuzey Afrika ülkelerinde 20 milyar dolar yatırımımız var. Sonuç olarak Kuzey Afrika'da yaşanan olaylardan etkileneceğiz tabi ama 2011'de ihracatımız gerilemez. Çünkü diğer Afrika ülkeleriyle ilişkiler yürüyor. Kuzey Afrika ülkelerindeki etkilerini diğer ülkelere yoğunlaşarak azaltacağız. Bu yıl 20 milyar dolar dış ticaret hedefini de tutturacağız.”
Zbs Alfaçelik, Libya yatırımlarını askıya aldı
Libya'da Tripoli ve Bingazi'de stad inşaa etmeyi planlayan Türk yapısal çelik şirketi Zbs Alfaçelik, ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle şimdilik yatırımlarını durdurdu. Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, “Libya'da durum normale dönene kadar bekleme kararı aldık” dedi. Türkiye'nin ilk yapısal çelik şirketlerinden biri olan Zbs Alfaçelik, Libya'daki olaylar nedeniyle bu ülkedeki yatırımlarını bir süre erteleme kararı aldı. Bu yıl Libya'nın Tripoli ve Bingazi şehirlerinde stad inşa etmeyi planladıklarını söyleyen Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, “Ancak ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle tüm yatırımlar durduruldu. Biz de Libya'da durum normale dönene kadar bekleme kararı aldık. Bu kararı almamızda çalışanlarımızın can güvenliği birinci etken oldu” dedi.
Libya'nın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu ifade eden Rıdvan Murat, “Zbs Alfaçelik olarak bu ülkede çelik yapı malzemesi kullanarak çok sayıda bina yaptık. Bugüne kadar da herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Oradaki hayatın en kısa sürede düzene girmesini diliyoruz” diye konuştu.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis: “O bölgenin Türkiye açısından ekonomi açısından önemi var. Mersin Limanı‘nın en çok ürün sattığı bölge o bölge. Türkiye'den en önemli gıda maddelerinin gittiği bir bölge orası. Tabi Tunus, Libya önemli gelişmeler olarak Türkiye'nin özellikle gıda satışlarını da etkiler. Bence gıda sektörü ile ilgili Türkiye'nin o bölgelere satabileceği ürünler vardı ki bunun dışında Türkiye'ye serbest bölgelerden direkt o bölgelere satış imkanı sunuluyor. Dışarıdan alınan ürünler direkt işlenmeden bu bölgelere satılabiliyordu. Burada tabi ki bir daralma yaşanacaktır. Komşunuzda huzursuzluk varsa siz huzurlu olamazsınız.”
Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran
Makine bir yatırım ürünüdür. Yatırımda istikrarın olduğu yerde yapılır. Şu an bölgedeki kargaşadan dolayı bölgede bir düşüş var. Ve düşmeye de devam edecektir. Orta ve uzun vadede ise bölgedeki ülkelerin daha demokratik bir yönetme geçmesi ile özel sektörün kuvvetleneceği için bir avantaj sağlayacaktır. Ancak kısa dönemde ciddi düşmeler olacaktır. Bu nedenle bu Libya pazarı makineciler için kayıp bir yıl olacak” dedi.
Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield
Mısır'la ticaret eski ivmesini yakalamış değil. Bunları konuşmak için zamana ihtiyacımız var. Ülkede siyasi belirsizlik var. Ayrıca işadamlarının gümrüklerdeki yavaşlama, stokları eritme gibi var olan sorunları sürüyor. Mısır'daki siyasi belirsizlik, iş dünyasını tedirgin ediyor. Ancak bu durumda iş dünyası olarak yapabileceğimiz bir şey yok.
Çünkü iş dünyası olarak müdahale edemediğimiz, taraf olamadığımız bir durum bu. Afrika pazarı bizim için önemli pazar olmaya devam edecek. Afrika, dünya ekonomisine büyük katkı sağlayacağı için bu sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda İran mercek altında. Domino etkisinin sadece Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde kalacağını düşünmüyorum. Gelecekte Avrupa'ya da sıçrayacağını düşünüyorum. Liderler bu yaşananlardan pay çıkaracaklardır.