Arjantin Ticaret Bakanı Moreno istifa etti

Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle resmi soruşturma açılan Moreno'nun istifasını kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUENOS AİRES - Kavgacı tutumu ve alışılmadık hareketleriyle Arjantin'deki iş, ekonomi ve basın çevrelerinin korkulu rüyası haline gelen Arjantin Ticaret Bakanı Guillermo Moreno istifa etti. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Alfredo Scoccimarro, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez'in, Moreno'nun 2 Aralık'tan itibaren geçerli olacak istifasını kabul ettiğini söyledi. Scoccimarro,Moreno'nun, istifasının ardından Arjantin'in İtalya'daki Büyükelçiliği'ne ekonomi ataşesi olarak atandığını duyurdu. 

Fernandez'in kavgacı bakanı olarak tanınan ve hakkında görevi kötüye kullandığı iddiasıyla başlatılmış resmi bir soruşturma bulunan Moreno, istifa etme kararına ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı. 

Moreno, Arjantin'de hükümetin ilan ettiğinden bağımsız enflasyon rakamları açıklayan ekonomistlere para veya hapis cezaları getirmeye çalışması ve Arjantinlilerin dolar temin edebilecekleri yegane kaynak olan karaborsada iş yapan döviz tüccarlarını tehdit etmesiyle tanınıyordu. 

Ayrıca, ortak sahipleri arasında, muhalefete destek veren bir basın ve yayın kuruluşu olan Grupo Clarin şirketinin de bulunduğu bir gazete kağıdı imalatçısı şirketin genel kurul toplantılarına mani olmasıyla da adı ön plana çıkan Moreno, çiftçiler ve tarım işçileri tarafından da ihracatlarına engel olmakla suçlanıyordu.  

Şirket yöneticileri de Moreno'yu ithalat yapmalarını engellemek, fiyatları dondurmaya zorlamak ve hükümetin uyguladığı politikalara uygun hareket edene kadar şirketlerinin hayatını çekilmez hale getirmekle itham ediyordu. Daha fazla sorun yaşamamak için genellikle isimleri gizli kalmak koşuluyla konuşan şirket yöneticileri, kendilerini şahsi ofisine çağıran Moreno'nun, şirketleri üzerindeki ticari engelleri hafifletmek karşılığında hükümetin bazı taleplerini kabul etmeleri için baskı yaptığını öne sürüyordu. Yöneticiler, psikolojik baskı yapmak amacıyla ofisteki masasının üzerinde kolayca erişebileceği bir tabanca bulunduran Moreno ile yaptıkları görüşmelerde korku dolu anlar yaşandığını dile getiriyorlardı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir