Asselborn’dan AB liderlerine eleştiri

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, sığınmacılara ilişkin AB liderlerinin yük paylaşımı konusunda anlaşamamasını "felaket" olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin liderlerini sığınmacılar konusunda çözüm bulamadıkları için eleştirdi.

Asselborn, Almanya'nın başkenti Berlin'de Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) düzenlediği bir toplantıda, sığınmacılara ilişkin AB’de yük paylaşımı konusunda çözüm bulunamadığını belirterek, "Bu bir felakettir." dedi.

AB Konseyi'nde 2015’in ağustos ayında sığınmacılar konusunda en fazla yükü taşıyan İtalya ve Yunanistan’a nasıl yardım edileceğine ilişkin soruyla karşı karşıya kalındığını belirten Asselborn, "Biz o dönemde açık bir yük paylaşımını içeren Avrupa Göç Politikası konusunda anlaşsaydık bugün bulunduğumuz müşkül durumda olmazdık." değerlendirmesinde bulundu.

Asselborn, bu konunun eşya, mal veya parayla değil, insanlıkla ilgili olduğunu kaydetti.

Lizbon sözleşmesinde "fahiş bir hatanın" yapıldığını da söyleyen Asselborn, burada AB Konseyi’ne çok önem verildiğini dile getirdi.

"AB Konseyi’nde AB liderleri oturuyor ve bu Avrupa’nın liderleri her şeyden önce ulusal çıkarlara bakıyor" ifadesini kullanan Asselborn, AB'de Bakanlar Konseyi’nin, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun belirleyici olması durumunda sığınmacı krizinde çok daha ileride olunabileceğini savundu.