Asya devleri silahlanıyor!
Güney Çin Denizi’nde gerginlik tırmanıyor. ABD, Asya-Pasifik’te bombardıman uçaklarını konuşlandırmış durumda. Küresel ekonomide büyümede başı çeken Çin ve Hindistan’ın son yıllardaki savunma harcamaları dikkat çekiyor.
AYDIN ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER - Asya bölgesinde silahlanma yarışı kızışırken bölgenin süper gücü Çin’in 2020 yılında savunma harcamalarının 233 milyar dolarla tarihinin en üst seviyesine çıkacağı belirtiliyor. Askeri konularla ilgili araştırmalarıyla bilinen Londra merkezli IHS Jane’s yıllık “Savunma Bütçeleri” raporunu yayımladı. Raporda, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in, 2010’da 123 milyar dolar olan savunma bütçesinin 2020’de yaklaşık iki katına çıkarak 233 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Hindistan 15 savaş uçağı ve 6 denizaltı siparişi verdi Bölgenin bir diğer gücü Hindistan’da da savunma harcamaları çılgınlığı yaşanıyor. Narenda Modi hükümeti bu yıl silahlanmaya harcadığı 50 milyar dolarla Suudi Arabistan ve Rusya’nın önünde ilk beşte yer aldı.
Bölgesel ekonomiler büyüdükçe Asya-Pasifik bölgesindeki askeri harcamalar son yıllarda patlama yaşıyor. Güney Çin Denizi kıyısında tansiyonun yükselmesi savunmaya daha fazla nakit yaratmak için bir katalizör olabilir. IHS Jane’s’in hazırladığı raporun Baş Analisti Craig Caffrey bu durumu, “Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki kilit eğilim geleneksel toprak savumasından bir ‘güç projeksiyonuna’ geçişi simgeliyor. Bu bölge için çok yeni bir durum ve ülkeler arasındaki askeri ilişkileri artıracaktır” diye özetliyor.
Çin halihazırda 192 milyar dolarlık savunma harcamasıyla dünyanın iki numarası. Ancak silahlanmaya ayırdığı bütçenin yükseliş trendi 2020’de Avrupa’nın tüm büyük devletlerinin harcamalarının toplamından daha fazla olacak.
Öte yandan savunma harcamalarında kesenin ağzını açan Hindistan da 2018 yılında dünyanın savunmaya en fazla pay ayıran üçüncü ülkesi konumuna geçecek. Yeni Delhi yönetimi, 150 yeni savaş uçağı satın almak için harekete geçtiği bildiriliyor. Komşu ülkelere gözdağı vermek isteyen Hint donanması ise, Fransız DCNS şirketinden altı adet Scorpene tipi denizaltı siparişi verdi. Hindistan’ın ordusunu baştan aşağı yenilemek istediğini vurgulayan IHS Jane’s Baş Analisti Craig Caffrey, “Ordusunu tamamıyla modernleşme düşüncesindeki Hindistan, yeni ekipmana ihtiyaç duyuyor. Önümüzdeki üç yıl boyunca Hindistan savunma tedarikçileri için önemli bir büyüme pazarı olarak yeniden ortaya çıkacak” diye görüşünü açıklıyor.
Bu arada geçmiş yıllarda savunma harcamalarıyla öne çıkan Suudi Arabistan ve Rusya’nın bu yılki silahlanmaya ayırdığı payda bir gerileme yaşandı. Harcamaların düşmesindeki en büyük etken olarak başta ham petrol olmak üzere enerji fiyatlarının çok düşük seyretmesi gösteriliyor. Zira Suudi Arabistan ve Rusya dünyanın en büyük petrol üreticisi olarak düşük fiyatlardan olumsuz etkilenen ülkelerin başında geliyor. 2015’te 50.5 milyar dolar harcayan Riyad’ın savunma bütçesi 2016’da 48.7 milyar dolara indi. Suriye’de son hamleleriyle öne çıkan Rusya ise bu yıl savunmaya 48.4 milyar dolar harcadı.
Hindistan, Suudi Arabistan ve Rusya'yı solladı
IHS Janes’in ‘Savunma Bütçeleri Raporu’na göre cansız geçen 2015’in ardından küresel savunma harcamaları 2016 yılında 1.57 trilyon dolara yükseldi. IHS Jane’s bu durmu, savunma harcamaları 2016 yılında sağlıklı bir büyüme hızına döndü şeklinde yorumluyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 622 milyar dolarla, 2016 yılında savunmaya en fazla harcama yapan ülkeler arasında birincilik koltuğunu yine kimseye kaptırmadı. Bu küresel savunma harcamalarının yüzde 40’ına karşılık geliyor. ABD’yi Çin izlerken büyümenin yıldızı Hindistan savunma harcamalarında kesenin ağzını açarak ilk kez Suudi Arabistan ve Rusya’yı geçerek ilk beşte yer aldı. Avrupa Birliği ise 2016’da savunmaya 219 milyar dolar harcadı. Birliğin 2020’de savunma harcaması 230.4 milyar dolara ulaşırken Çin tüm AB ülkelerini geçecek.