Asya tatil öncesi yatay seyir izledi

Piyasalarda ABD'de mali krizden kurtulmayı başaramayabileceği riski nedeniyle tedirginlik sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Asya borsaları geçen haftanın sonundaki düşüşün ardından tatil öncesi işlemlerde bugün yatay seyir izledi. Ancak piyasalarda ABD'de mali krizden kurtulmayı başaramayabileceği riski nedeniyle tedirginlik gözleniyor.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.07 yükseldi.

ABD borsaları mali uçuruma çözüm getirmesi amacıyla Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan bir planın bir gün önce yeterli desteği bulamamasının ardından Cuma günü düştü. Planın destek bulamaması, 2013'e girilmeden anlaşma sağlanabileceği umudunu zayıflattı.

JMP Securities Başkanı Mark Lehmann'a göre ise, üç büyük endeksteki yüzde 1 civarındaki düşüşler yatırımcıların, mali uçurum konusunda anlaşma sağlanamaması halinde ekonominin çok büyük bir zarar göreceğine inanmadıklarını gösteriyor.

ABD'de Cuma günkü kayıplara banka hisseleri öncülük ederken Citigroup yüzde 1.7, Bank of America yüzde 2 değer kaybetti.

B Planı adıyla hazırladığı bir vergi planını Perşembe günü Temsilciler Meclisi'nde oya sunmaya hazırlanan Meclis Başkanı John Boehner, milletvekillerinin desteğini alamayınca oylamayı iptal etmişti.
ABD Kongresi eğer yıl sonuna kadar bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamazsa, bu durum 2013'te büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye girmesini sağlayacak. "Mali uçurum" şeklinde ifade edilen bu durumun gerçekleşmesinin henüz toparlanmakta olan ABD ekonomisine ciddi zarar verebileceği belirtiliyor.
 
DÖVİZ

Japon yeni, hükümeti kurmaya hazırlanan Shinzo Abe'nin merkez bankasının (BOJ) yüzde 2 enflasyon hedefi belirlemesi yönündeki baskılarına bağlı olarak bugün dolar karşısında değer kaybederek 20 ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Euro ise dolar karşısında geçen Çarşamba 1.33085 ile gördüğü sekiz ayın en yükseğinden uzaklaşarak bugün yüzde 0.1 düşüşle 1.3182'den işlem gördü.

ABD'deki bütçe görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıkların dolara destek sağladığı gözleniyor.

TAHVİL PİYASASI

ABD Hazine tahvillerinin fiyatı, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in sunduğu vergi planının yeterli desteği bulamamasının ardından Cuma günü yükseldi.

Boehner, milletvekillerinin desteğini alamayınca B Planı adıyla hazırladığı bir vergi planına ilişkin oylamayı iptal etmişti.

Yıl sonunun yaklaşması ve Noel tatiline bağlı olarak işlem hacminde düşüş bekleniyor.
Alman devlet tahvillerinin fiyatı ABD'de mali uçurum için çözüm bulunacağına dair beklentilerin zayıflamasıyla Cuma günü yükseldi.

PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı ABD'nin bütçe krizini yıl sonundan önce çözebilme kabiliyeti konusundaki belirsizliğin, yatırımcıların talep artışına dair endişelerini artırmasıyla bugün düşerek 109 doların altında işlem gördü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, milletvekillerinin desteğini alamayınca B Planı adıyla hazırladığı bir vergi planına ilişkin oylamayı iptal etmişti ve bu gelişmenin ardından piyasalar baskı altında kalmıştı.

Teknik analize göre Brent'in 107.58 dolar seviyesini yeniden görebileceği belirtiliyor.

ALTIN

Altın, borsaların bir miktar güç kazanmasının ardından tatil öncesi işlemlerde bugün yükseldi, ancak fiyatlar ABD'deki bütçe görüşmelerinde devam eden anlaşmazlıklara bağlı olarak dört ayın en düşüğüne yakın seviyede yer aldı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, milletvekillerinin desteğini alamayınca B Planı adıyla hazırladığı bir vergi planına ilişkin oylamayı iptal etmişti.

Teknik analize göre spot altının ons fiyatının 1,631 dolardaki destek seviyesini test etmesi bekleniyor.