Avrupa borsaları geriliyor

Avrupa borsalarında bankacılık ve enerji sektörü hisseleri öncülüğünde bir satış baskısı gözleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İsviçre Bankası UBS'in 2008 zararını yukarı yönlü revize etmesi ve karına ilişkin riskler olduğunu açıklaması bankacılık sektörüne olumsuz yansırken, ham petrol fiyatlarındaki düşüş petrol sektörü hisselerine satış getiriyor.

Analistler piyasaların tipik bir "ayı piyasası" görünümü sergilediğini belirterek, piyasalarda yaşanan kısa vadeli yükselişlerin bu tip piyasaların genel karakteristiğine uygun bir şekilde satış fırsatı olarak değerlendirildiğini belirtiyor.

Çin'de bugü açıklanan Şubat ayı ihracat rakamlarının yaşadığı düşüş ve Japonya'da toptan eşya fiyatlarının son 6 yılın en keskin düşüşünü yaşamış olması dünya ekonomisinin olumsuz görünümünü belirginleştiriyor.

Bankacılık sektörü hisseleri Avrupa borsalarında yaşanan düşüşe öncülük ediyor.2008 net zararını 19.7 milyar franktan 20.9 milyar franka revize eden UBS hisseleri yüzde 3 oranında düşüşle işlem görürken, 18 milyar dolarlık sermaye artırımı kararı sonrası HSBC hisseleri yüzde 8.5 oranında düşüşle işlem görüyor.

Petrol fiyatlarında dün yaşanan yüzde 3'e yakın düşüşün ardından bugün de fiyatların yüzde 0.9 düşüş göstermesi enerji sektöründe, BG Group, BP, Royal Dutch Shell ve Total hisselerinde yüzde 0.9 ila 1.9 oranında düşüşlere neden oluyor.

Ulusal endeksler bazında ise İngiltere FTSE endeksi yüzde 1.28 , Almanya DAX endeksi yüzde 1.37 ve Fransa CAC endeksi yüzde 1.31 düşüşle işlem görüyor.