Avrupa donuyor

Orta ve Doğu Avrupa donuyor. İsviçre'de -35 derece ile yeni bir soğuk hava rekoru daha kırılırken, dondurucu soğuklar nedeniyle ölü sayısı artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE  - Orta ve Doğu Avrupa dondurucu soğuğun pençesinde. İtalya'da 16, Macaristan'da 12, Sırbistan'da 9, Romanya'da 5, Bosna - Hersek'te 2, Karadağ'da 2 kişi donarak hayatını kaybetti. İsviçre'de -35 derece ile yeni bir soğuk hava rekoru daha kırılırken, Sırbistan'da kötü hava koşulları nedeniyle ülke genelinde afet durumu ilan edildi. İtalya ise doğalgaz sıkıntısıyla karşı karşıya.

Macaristan Afet Dairesi'nin basın açıklamasında, dondurucu soğukların hafta sonu Macaristan'da 12 kişinin donarak ölmesine neden olduğu belirtildi.

Macar yetkililer, hafta sonu 270 kişinin donmaktan kurtarıldığını, 172 kişinin ise hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Yoğun kar yağışının ülke genelinde onlarca kara yolunun kapanmasına neden olduğunu açıklayan Macaristan Afet Dairesi yetkilileri, yoksulluk nedeniyle evlerinde ısınamayan 55 kişinin korunma evlerine götürüldüğünü kaydetti.

Dondurucu soğuklar nedeniyle Macaristan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen tehlike alarmının hafta sonuna kadar süreceği belirtilirken, meteoroloji, soğuk havaların ve kar yağışlarının bu hafta da etkili olacağını duyurdu.

İsviçre'de soğuk rekoru: -35 derece

İsviçre'de bu gece, -35 dereceyle yeni bir soğuk hava rekorunun kırıldığı bildirildi.

İsviçre meteoroloji kurumuna göre, ülkenin doğu kesiminde yer alan Grisons kantonundaki Samedan'da -35 dereceyle bu yılın yeni soğuk hava rekoru kırıldı.

Neuchatel kantonundaki Brevine kasabasında da sıcaklağın -27.6 derece olarak ölçüldüğü belirtildi.

Brevine, 1987'de ölçülen -41.8 dereceyle ülke tarihindeki soğuk hava rekorunu elinde bulunduruyor.

Sırbistan'da afet durumu ilan edildi

Sırbistan hükümeti, kötü hava koşulları nedeniyle ülke genelinde afet durumu ilan etti.

Sırbistan Başbakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, bir haftadır etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 9'a yükseldiği, ülke genelinde afet durumu ilan edildiği bildirildi.

Yoğun ve etkili olan kar yağışı nedeniyle sorumlu kurumların yolların temizlenmesi ve hayatın 'normal işlemesini' sağlanması konusunda gösterdiği tüm çabaların yetersiz kalması nedeniyle afet durumunun ilan edildiği belirtilen açıklamada, bu durumun yaklaşık 7 gün yürürlükte kalabileceğine işaret edildi.

Sırbistan Kriz Yönetme Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 6 bin köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu, bu nedenle 80 binin üzerinde insanın "dünyayla bağlantısının kesildiği ve soğuk hava ve etkili kar yağışına maruz kaldığı" belirtildi.

Karadağ'da 2 kişi donarak hayatını kaybetti

Karadağ'da geçen haftadan bu yana etkisini sürüdüren kar yağışı ve soğuk nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Ülkenin kuzeyi ile güney kısmını bağlayan karayollarının sabah saatlerinde tamamen ulaşıma kapandığı belirtildi.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki Uluslararası Podgorica Havaalanı'nın yetkililerince yapılan açıklamada, havaalanının uçak seferlerine kapalı olduğunu, bugün planlanan uçak seferlerin iptal edildiği kaydedildi.

Hırvatistan'ın sahil bölgesi olan Dalmaciya'nın bazı yerlerinde kar kalınlığının bir metreyi geçtiği, sahil kentleri Split ve Şibenik'te ölçülen kar kalınlığının 20 santimetre olduğu kaydedildi.

Ülkenin İmotski ve Vrgorac kentlerinin etrafında yaklaşık 120 köy yolunun ulaşıma kapandığı duyuruldu.

Bosna Hersek'te son durum

Önceki gün "afet" durumu ilan edilen Bosna Hersek'te, donarak hayatını kaybeden kişi sayısı 2'ye yükseldi.

Bosna-Hersek'in Jepçe şehrindeki Kota 803 Dağı'nda 2 Şubat'ta kaybolan 17 yaşındaki genç Ejub Nacak'ın, dün sabah saatlerinde arama kurtarma çalışması yapan ekiplerce donmuş olarak bulunmasının ardından, bugün Mrkonjiç Grad kentinde 87 yaşındaki Yoka Gayiç'in de donarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Romanya'da 5 kişi daha donarak öldü

Avrupa'yı etkisi altına alan soğuk hava, Romanya'da 5 kişinin daha ölümüne neden oldu.

Sağlık Bakanlığı, dün gece 5 kişinin donarak hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece, yaklaşık bir haftadır süren soğuk ve kar nedeniyle ülkede ölenlerin sayısı 39'a yükseldi. Ölenlerin evsizler ve ısınmak için yakıt alamayacak durumdaki insanlar olduğu belirtildi.

Ülke genelinde karın yolları kapaması ve aşırı soğuk nedeniyle kaloriferlerin çalışmaması nedeniyle 2667 okulda eğitime ara verildi.

Çok sayıda karayolunun kapalı olduğu, tren seferlerinde de aksaklık yaşandığı bildirildi.

İtalya'da doğalgaz sıkıntısı

İtalya'da etkili olan Sibirya soğukları nedeniyle ülke genelinde 16 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ülkede can kayıplarının artmasının yanı sıra doğalgaz rezervlerindeki gaz seviyesinin azalmasından da endişe ediliyor.

Kalkınma ve Altyapı Bakanı Corrado Passera yaptığı açıklamada, "Durum kesinlikle kritik ancak gözlem altında. Rusya ve Fransa'dan gaz akışında azalma var" dedi. Passera, gaz tedariki için Afrika ve diğer kanaların da aktif olduğunu ifade etti.

Yetkililer, 8 Şubat Çarşamba gününe kadar kendilerine yetecek kadar gazın olduğunu ancak şartlarda değişiklik olmazsa Perşembeden itibaren kesintilere başlayabilecekleri uyarısında bulundu.

İtalya'da başgösteren doğalgaz sıkıntısına yönelik bugün Brüksel'deki Avrupa Komisyonu yetkililerinden İtalya'ya yardım teklifi geldi.

Bu arada kar yağışının en çok etkilediği bölgelerin başında gelen kuzeydeki Emilia-Romagna bölgesinde yer alan Cesena ve Forli kentlerinde durumun kritik olduğu ve kar kalınlığının bazı yerlerde 2 metreye ulaştığı dile getirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir