Avrupa, G-20 öncesinde 'ortak tutum' belirlemek için toplandı

Ekonomik toparlanma ve istikrar için alınacak tedbirlerin koordinasyonu görüşülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, gelecek hafta ABD'nin Pittsburgh kentinde toplanacak G20 zirvesi öncesinde ortak tutum belirlemek için toplandı.

Gayrıresmi AB zirvesine sunulan taslak kararlarda, sürdürülebilir büyümenin yakalanması ve muhtemel yeni finansal krizlerin önlenmesi için "eşgüdümlü mali politikaların (ekonomiyi teşvik paketlerinin) uygulanmaya devam edilmesi" gereği vurgulanarak, bu kapsamdaki çabaların "toparlanma güvence altına alınıncaya dek sürdürülmesi" istendi.

Taslak belgede, "(kamu kaynaklarını kullanarak ekonomiyi teşvikten) çıkış stratejilerinin şimdiden planlanması ve toparlanmanın başlamasıyla koordinasyon içinde uygulamaya sokulması" gereğinden bahsedildi.

Taslak kararlarda, prim almak için kısa vadeli spekülatif yatırım kararlarıyla bankaları büyük risklere sokan yöneticilerin dizginlenmesi amacıyla bu tür ödüllerin uzun vadeli performansa bağlanması ve getirilecek bağlayıcı kuralların ulusal düzeydeki yaptırımlarla desteklenmesi önerildi.

Buna göre yıllık net karla ya da yıllık ücretle bağlantılı hale getirilerek şeffaflaştırılacak yönetici primleri, sektörel düzenleme ve denetleme kurumlarınca mali durumları kötüleşen bankalarda tırpanlanabilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, banka yöneticilerine verilen yüksek primlerinin sınırlandırılmaması halinde Pittsburgh'daki G20 zirvesini terkedeceği tehdidinde bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve öncesinde yaptığı açıklamada,"hiçbir finans merkezi, kurumu ve ürününün düzenlenmeden varlığını sürdürmemesi gerektiğini" vurgulayarak, "yeni küresel mali krizlerin Batı demokrasilerinin çıkarına olmadığını" kaydetti.