Avrupa "endişeli"

Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunun taslağı, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda (AFET) ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AP Türkiye raporu - AP Türkiye raportörü Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunun taslağı Dışişleri Komisyonu'nda görüşüldü

BRÜKSEL - Hollandalı Raportör Oomen-Ruijten, Türkiye'deki son gelişmelerden derin endişe duyduğunu belirterek, gelişmelerin daha düzgün ve derinlemesine ele alınmasına olanak sağlamak amacıyla rapora nihai halinin verilmesi için daha fazla zaman harcamaya karar verildiğini söyledi. 

Yolsuzlukla her seviyede mücadelenin işleyen bir hukuk devletinin önemli bir unsuru olduğunun altını çizen Oomen-Ruijten, "17 Aralık'ta başlatılan soruşturmaların engelsiz şekilde sürdürülmesini umduklarını" ifade etti. Oomen-Ruijten, son gelişmelerin soruşturmaların tarafsızlığı ve kuvvetler ayrılığına yönelik endişeler oluşmasına neden olduğunu dile getirdi. 

AP'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK), Adalet Bakanı'nın eski rolünün endişe kaynağı olduğunu sürekli olarak dile getirdiğini belirten Oomen-Ruijten, "Bu rolü artıracak her türlü adım endişemizi artırır" dedi. 

Geçtiğimiz günlerde kabul edilen internet düzenlemesini de eleştiren Oomen-Ruijten, "Kabul edilen değişiklikler endişeleri gidermiyor, yeni endişelere neden oluyor" diye konuştu. 

Kıbrıs'ta çözüm müzakerelerine yeniden başlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Oomen-Ruijten, Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerine de Türkiye raporunu, bu müzakerelerin karmaşıklığını artırma amaçlı bir platform olarak kullanmama çağrısı yaptı. 

AFET oturumunda Avrupa Birliği Komisyonu adına konuşan Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori de son gelişmeleri "kaygı verici" olarak niteleyerek, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'nin açıklamalarına atıf yaptı. 

HSYK ve internet ile ilgili düzenlemeleri eleştiren Filori, 23 numaralı "Yargı ve Temel Haklar" faslı ile 24 numaralı "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" faslının her zamankinden daha önemli hale geldiğini belirtti. Filori, "En azından bu fasıllara ilişkin açılış kriterlerinin verilmesi iyi bir yol haritası oluşturacaktır" ifadesini kullandı. 

AP Türkiye raporu taslağına 338 adet değişiklik önergesi verildi. Belgeye nihai halinin AP Genel Kurulu'nun mart oturumunda verilmesi öngörülüyor.