Avustralya faizi değiştirmedi

Avustralya Merkez Bankası, maden sektöründeki yavaşlamanın istihdamı olumsuz etkilemesinden ötürü politika faizini yüzde 2.5 ile rekor düşük düzeyde bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANBERRA - Maden yatırımlarındaki yavaşlamayı, Avustralya'daki diğer sektörleri destekleyerek dengelemeye çalışan Avustralya Merkez Bankası politika faizinde değişiklik yapmadı.

RBA Başkanı Glenn Stevens, politika faizi olan gecelik nakit oranını, Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin de öngördüğü gibi yüzde 2.5 ile rekor düşük düzeyde bıraktı ve piyasa neredeyse hamleyi hiç fiyatlamadı.

RBA'in 2011'in sonlarından bu yana yüzde 2.25 faiz indirmesinin ardından ülkede konut fiyatları arttı, enflasyon hızlandı ve Avustralya dolarındaki değer kaybı ihracatçılar üzerindeki baskıyı azalttı. Piyasalar ve ekonomistler Stevens'ın bu yıl faizlerde değişiklik yapmayacağını öngörüyor.

Royal Bank of Canada'nın Avustralya ekonomi ve sabit getirili varlık strateji müdürü Su-Şin Ong, "Bu yıl politikalarda normalleşmenin başlaması koşullarını oluşturmak güç. İstihdam piyasası zayıf ve hâlen yüksek düzeyde seyreden hanehalkı borçları, büyüme potansiyelini düşürüyor" dedi.

Avustralya, 1991'de son resesyonu yaşamasından bu yana faiz hamlesi yapmadan yalnızca 2 yıl geçirdi: 1995 ve 2004. Merkez bankasının verilerine göre, borçların, harcanabilir gelire oranı 30 Eylül itibariyle yüzde 147.9 düzeyinde bulunuyor.