Avusturya ile Rusya arasında doğalgaz anlaşması

İki ülke arasında, yıllık 32 milyar metreküp doğalgaz akışını öngören Güney Akım Boru Hattı Projesi imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA  - Rusya ile Avusturya arasında, yıllık 32 milyar metreküp doğalgaz akışını öngören Güney Akım Boru Hattı Projesi imzalandı. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hofburg Sarayı'nda düzenlenen askeri törenle karşılandı. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından karşılanan Putin, ülke marşlarının çalınmasından sonra tören kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçen Fischer ile Putin ve heyetler arasında görüşme gerçekleşti. 

Güney Akım Boru Hattı Projesi imzalandı 

Görüşmede Rus gaz şirketi Gazprom ile Avusturya gaz şirketi OMV arasında Güney Akım Boru Hattı Projesi imzalandığı açıklandı. 

OMV Genel Direktörü Gerhard Roiss ve Gazprom Başkanı Alexej Miller tarafından imzalanan anlaşmaya göre, 2017 yılından itibaren yıllık yaklaşık 32 milyar metreküp Rus gazı, Avusturya'ya akacak. Yaklaşık 200 milyon avroya mal olacak 50 kilometrelik doğalgaz hattının yapımına 2016 yılında başlanacak. Projenin 2018 yılında tam kapasiteyle çalışması öngörülüyor. 

Avusturya, Avrupa Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen Rusya'dan doğalgaz alıyor. OMV Direktörü Roiss eleştirilere, "Avusturya'da 900 bin ev doğalgazla ısınıyor. Bizim bu doğalgaza ihtiyacımız var. Avrupa'nın da Rus gazına ihtiyacı var" diye yanıt verdi. 

Görüşmenin ardından Fischer ile Putin ortak basın toplantısı düzenledi.  

Putin ve Fischer, iki ülke arasındaki ekonomi ve enerji alanındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AB ülkelerinden gelen eleştirileri hatırlatan Fischer, imzalanan anlaşmanın "anlamlı ve yararlı" olduğunu söyledi.  

Güney Akım Boru Hattı Projesi'nin Avrupa'da enerji güvenliğini sağlamak için önemli bir adım olduğunu belirten Putin ise Avusturya ile Rusya arasında enerji sektörünün ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Projenin politize edilmemesi gerektiğini belirten Putin, "Bu proje Rusya'ya ve Avrupa'daki ortaklarımıza lazım. Projenin katılımcıları ve hissedarlarının İtalyan, Alman ve Fransız şirketleri olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Bunun Avrupa'nın ortak projesi olduğunu emin bir şekilde söyleyebilirim" dedi. 

"Ukrayna halkının çıkarlarını korumaya devam edeceğiz" 

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda yaşananları gözardı etmeyeceğini belirten Putin, "Biz Ukrayna'daki etnik Ruslar'ı ve Rusya ile kültürel ve dil bağı olan Ukrayna halkının çıkarlarını korumaya devam edeceğiz" dedi. 

Kırım'da referandum döneminde ve sonrasında kan dökülmemesi adına Rus ordusunun kullanıldığını söyleyen Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun tek taraflı ateşkes ilan etme kararını desteklediğini, ancak öncelikle diyalog ve silahsızlanmanın sağlanması gerektiğini kaydetti. Yedi günün kan dökülmesini sona erdirmek için çok kısa olduğunu söyleyen Putin, Ukrayna'da bir haftalık ilan edilen ateşkesin uzatılmasını istedi. Putin ateşkes ile birlikte müzakerelerin yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Fischer ise kriz zamanlarında konuşmanın her zaman daha iyi olduğunu belirterek, sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kırım'ın işgal edildiğini belirten Fischer, bunun uluslarası hukuka aykırı olduğu konusunda fikirlerinin değişmediğini ifade etti. 

Demokratik Ukrayna Derneği ve "To Russia Love with Austria" platformu üyeleri, Putin'in ziyaretini protesto etti. 

Protestocular, Rusya ile Avusturya gaz şirketleri arasında yapılan işbirliğine, Rusya'da insan haklarına yönelik ihlallere ve eşcinsellere yönelik baskılara tepki gösterdi. 

Başbakan Wermer Fayman ile görüşen Putin, Viyana Ekonomi Odası ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Viyana'daki Kızılordu Meydanı'na giderek çelenk koyan Putin, daha sonra Viyana'dan ayrıldı.