Azerbaycan'dan devalüasyon kararı

Düşük petrol fiyatlarının vurduğu Azerbaycan devalüasyona gitti. Azerbaycan`ın para birimi manat bir günde yüzde 34 değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Azerbaycan devalüasyon yaptı. Merkez Bankasının açıklamasına göre, Azerbaycan manatı, avro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybetti.

Azerbaycan'ın devalüasyona gitmesinin ardından Azerbaycan manatı, avro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybederken, avro 1,1950, dolar 1,05 manattan işlem görmeye başladı.

Azerbaycan Merkez Bankası açıklamasına göre, 1 ABD doları kuru 1,05 manat olarak belirlendi. 

Kararın ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesinin önünü açmak amacıyla alındığı belirtilen açıklamada, "Karar, uluslararası rekabet gücünü ve ihraç potansiyelini artırmak, daha güçlendirmek ve bu kapsamda ödeme dengesinin, ülkenin uluslararası ödeme yeteneğinin stratejik dayanıklılığını temin etmek amacıyla alındı" denildi.

Kararla ayrıca Azerbaycan'ın dış ticaret ortağı olan bir çok ülkenin ulusal parasının önemli ölçüde ucuzlamasının ulusal ekonominin rekabet üstünlüğüne kötü etkisini nötrleştirmek amacı taşıdığı da kaydedildi.

Azerbaycan Merkez Bankası'nın belirli kurallar çerçevesinde döviz piyasasında iştirak edeceği kaydedildi. Ülkedeki bütün bankalar devalüasyon kararıyla haftasonu olmasına rağmen işbaşı yaptı. Bazı bankaların yarın da çalışacakları bildirildi.    

Merkez Bankası, 16 Şubat Pazartesi günü dolara endeksli kur sistemini, dolar ve avroya endeksli kur sepeti sistemiyle değiştirme yönünde karar almıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir