Babacan, Irak Dışişleri Bakanı'yla Kerkük'ü konuştu

Bakan Ali Babacan, Kerkük sorunuyla ilgili endişesini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi arayarak, Kerkük sorunuyla ilgili endişesini dile getirdi.

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmede Zebari'nin Babacan'a, sorunun çözümü için çaba göstereceklerinin güvencesini verdiği kaydedildi.

Açıklamada, Zebari'nin, Irak'ın, komşularının müdahalesini kabul etmeyeceğini belirttiği de ifade edildi.

Bu arada, Iraklı milletvekillerinin, meclis tatile girmesine rağmen yarın Kerkük için özel yapılacak meclis oturumundan önceki gayri resmi görüşmelerde anlaşmaya varamadığı bildirildi.

Kürtler, Kerkük yerel meclisindeki sandalyelerin Arap, Kürt ve Türkmenler arasında eşit paylaşımına karşı çıkıyor.

Kürtlerin Kerkük'ü bölgesel yönetime ilhak etme talepleri bölgede gerginliği artırmıştı. Kerkük'ün batısındaki Havice kasabasında bin dolayında Arap ve Türkmen, barışçı gösteri düzenledi.

Kerkük'te hafta başındaki protesto gösterisinde düzenlenen intihar saldırısında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 185 kişi yaralanmıştı. Kentteki Irak Türkmen Cephesi'nin büroları da kundaklanmış ve yağmalanmıştı.

"Gerginliğin kimseye faydası olmaz"

Öte yandan, Irak Türkmen Cephesi Başkanı, milletvekili Saadettin Ergenç, Kürtlerin bağımsız devletin temellerini atmak istediğini, gerginliği artırmanın hiç kimseye faydası olmayacağını söyledi.

Ergenç, yarınki meclis oturumunda da sorunun halledilemeyebileceğini ve BM'nin de öngördüğü gibi Kerkük'te yerel seçimlerin ertelenebileceğini belirtti.

Irak parlamentosu, ülkede yerel seçimlerin yapılmasına imkan sağlayacak yasa tasarısını Kürtlerin boykotuna rağmen kabul etmişti. Yasa en geç 31 Aralık'ta yerel seçimlerin yapılmasını öngörüyor.