Babacan İran'da

Dışişleri Bakanı, İran'ın evsahipliğinde düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Konferansı'na gözlemci olarak katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Bağlantısızlar Hareketinin 15. Bakanlar Konferansına katılmak üzere İran'a gitti. İran'ın nükleer programıyla ilgili başlatılan süreci önemli bir fırsat olarak gördüklerini belirten Bakan Babacan, sorunun diyalog yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Babacan, Esenboğa Havaalanından Tahran'a hareketinden önce basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye'yi 14 Ağustosta ziyaret edeceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Babacan, Türkiye'nin İran ile üst düzey ziyaretlerinin oldukça yoğun olduğunu ve iki ülke arasında sık bir trafik bulunduğunu belirtti.

Devlet başkanı seviyesinde ziyaret sırasının İran'da olduğunu ifade eden Babacan, Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Ancak bu ziyaretin kesin tarihi ve içeriğinin Türkiye ve İran olarak eş zamanlı açıklanacağını belirten Babacan, dolayısıyla henüz tarihi teyit edemeyeceğini kaydetti.

Babacan, ziyaretiyle ilgili açıklamanın taraflarca aynı anda yapılması konusunda ortak bir anlayışın bulunduğunu da belirtti.

Cenevre'deki toplantı verimli geçti

Cenevre'deki toplantının ardından İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Babacan, ayrıca AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve öneri paketini hazırlayan altı ülkenin dışişleri bakanlarından bazılarıyla temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Babacan, "Bir bakıma Cenevre görüşmesi sonrasında hem İran'ın hem altılar diye tabir ettiğimiz grubun görüşlerini, yaklaşımlarını ilk elden öğrenme imkanım oldu" diye konuştu.

Tahran ziyaretinde, bundan sonraki aşamalarla ilgili Türkiye'nin görüşlerini muhataplarıyla paylaşacağını söyleyen Babacan, "Bu sürecin önemli bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve bu sorunun diyalog yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Sürecin aksamadan sürmesinin önemli olduğunu ifade eden Babacan, süreci önemli bir fırsat olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Süreçte önemli olanın tarafların birbirlerini net şekilde, iyi anlamalarının sağlanması olduğunu ifade eden Babacan, hem söz konusu altı ülkeyle çok iyi ilişkileri olan bir ülke olarak, hem de İran'ın komşusu bir ülke olarak Türkiye'nin bu diyaloğa katkıda bulunan bir tutuma sahip olduğunu ve bu süreci devam ettireceğini belirtti.

Sırbistan'la ilişkiler

Türkiye ile Sırbistan arasındaki büyükelçilerle ilgili sürece ilişkin bir soru üzerine Babacan, bir hafta on gün önce Sırbistan Dışişleri Bakanıyla telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Bu konulardaki sorunların aşılacağı intibası uyandı bende. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde gerek yeni başlayan büyükelçimizin güven mektubunu sunması olsun, gerek Sırbistan büyükelçisinin Türkiye'de göreve başlaması olsun bu konularda olumlu adımları olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye olarak Sırbistan ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyleyen Babacan, Sırbistan ile siyasi, ekonomik, kültürel her türlü ilişkiyi daha ileri götürmek istediklerini, bu konuda güçlü bir iradenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Babacan, yeni Sırbistan hükümetinin de Türkiye ile ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu düşündüklerini belirtti.

İran'la ikili temaslar var

İran ziyaretine ilişkin de bilgi veren Babacan, Bağlantısızlar Hareketinin 15. Bakanlar Konferansı çerçevesinde Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığı başta olmak üzere çeşitli konularda ikili temaslar yapacağını kaydetti.

Babacan ayrıca, İranlı yetkililerle ikili görüşmelerde bulunacağını, temaslarında İran'ın nükleer programıyla ilgili sürecin de ele alınacağını belirtti.

Babacan, Bağlantısızlar Hareketine ilişkin de bilgi verdi. Bağlantısızlar Hareketi'nin soğuk savaş döneminde Batı ekseniyle Doğu Bloku arasında süren mücadelede bağlantısız olduklarını ilan eden 25 ülkenin katılımıyla 1961'de kurulduğunu hatırlatan babacan, bugün hareketin 116 üyesi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Babacan, ancak Doğu Blokunun ortadan kalktığı ve soğuk savaş sürecinin artık geçerli olmadığı 1990'lı yıllarda gerekliliği tartışılan ve anlamını yitirdiği şeklinde eleştirilere maruz kalan hareketin dünya politikasında meydana gelen köklü değişikliklere paralel olarak son dönemde kendisini yeniden tanımlayarak, canlandığını belirtti.

Babacan, günümüzde hareketin kalkınma sorunlarıyla mücadele, çok taraflılığın sağlanması, üye ülkeler arasında ticaret hacminin artırılması ve bazı bölgesel ihtilaflarla ilgili konularla ilgilendiğini, üyelerinin çeşitli örgütler nezdinde ve çeşitli konuların takibinde bir blok olarak ortak tutum benimsediğini kaydetti.

Türkiye'nin Bağlantısızlar Hareketine üye olmamakla beraber, 2006'da Havana'da düzenlenen Devlet ve Hükümet başkanları zirvesine ilk kez misafir ülke statüsüyle davet edildiğini anımsatan Babacan, bu yılki toplantıya da yine aynı statüyle katıldıklarını sözlerine ekledi.