Balkanlar'da, Ortodoks Noeli hazırlıkları

Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Makedonya'da yaşayan ve Ortodakslar Noel tatiline giren Ortodokslar, kutlamalar öncesinde son hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA- Balkan ülkelerinde yaşayan Ortodokslar, yarın Noel bayramını kutlayacak.  

Balkanlar'ın Ortodoks nüfusun en yoğun olduğu ülkesi Sırbistan'da, 2 günlük Noel tatili süresince çeşitli etkinlikler yapılacak. 

Başkent Belgrad'da, Sırp Ortodoks Kilisesi (SPC) Patriği İriney'in katılımıyla bugün sembolik olarak Noel odunu yakılacak. 

Ülkenin en büyük Ortodoks kilisesi olan Aziz Sava Kilisesi'nde gece yarısından sonra ise Noel ayini düzenlenecek. Ayine, üst düzey devlet yetkililerinin de katılması bekleniyor. 

Öte yandan, Ortodoks Sırplar da Noel hazırlıklarına hız verdi. Birçok Sırbistan vatandaşı, Noel odunu (meşe ağacı dalları) alabilmek ve geleneksel akşam yemeği hazırlıkları için caddeleri aşındırdı. Hz. İsa'nın doğduğu mağarada ısınmasını sağladığı için Ortodokslar, evlerini meşe dallarıyla süslüyor.  

Nüfusunun çoğunluğu Ortodokslardan oluşan Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Noel arifesinde, Aziz Kliment Ohridski Kilisesi'nde ayin düzenlendi. 

Farklı dinlerden insanların bir arada yaşadığı Bosna Hersek'te de Noel hazırlıkları sürüyor. Başkent Saraybosna'da yaşayan Ortodokslar, Noel için evlerini meşe ağaçlarıyla süslerken, Noel yemekleri de yapılmaya başlandı. 

Öte yandan, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan ve nüfusunun çoğunluğunu Ortodoks Sıpların oluşturduğu Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde de 2 günlük resmi tatile girildi. 

Karadağlı Ortodokslar, Noel'i ayrı kutlayacak 

Nüfusun yüzde 70'ten fazlasını Ortodokslar'ın oluşturduğu Karadağ'da ise dini kurumlar arasında yaşanan ayrım dolayısıyla Noel ayrı ayrı kutlanacak. 

Nüfusun yüzde 43'ünü oluşturan Karadağlı Ortodokslar Noel dolayısıyla Karadağ Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenecek ayine katılacakken, nüfusun yüzde 32'sini oluşturan Sırplar ise Sırp Ortodoks Kilisesi'ndeki ayinine eşlik edecek. 

Karadağlı Ortodoks aileler, akşam ise geleneksel Noel yemeğinde bir araya gelecek. 

Nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini Ortodoksların oluşturduğu Hırvatistan'da da Noel dolayısıyla akşam başkent Zagreb'de, Ortodoks kilisesinde düzenlenecek ayine Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko da katılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir